Novosti
SASTANAK RADNE SKUPINE

U školske klupe vraćaju se samo učenici nižih razreda - i to bez maski
Objavljeno 19. kolovoza, 2020.
Ministar Radovan Fuchs istaknuo je da će mjere ovisiti o mogućnostima škola, a ‘’proboj će se rješavati kad se dogodi’’

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. Iako se još razrađuju scenariji poznato je da se od 7. rujna u školske klupe gotovo sigurno vraćaju učenici od prvoga do četvrtog razreda te da maske na nastavi neće morati nositi.


Radna skupina savjetodavno je tijelo koje bi do kraja kolovoza trebalo donijeti preporuke vezane uz iduću školsku i akademsku godinu u ovisnosti s epidemiološkom situacijom. Dok će vođen njihovim preporukama konačnu odluku donijeti resorni ministar. Zadaća Radne skupine je razrada i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školskim ustanovama te na visokim učilištima. Sudionici su najavili da će razmatrati sve modele - redovita nastava u školama, kombinirani model i online nastava.

Kompleksan zadatak

Koordinatorica Radne skupine i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, rekla je da je najupitniji nastavak nastave od 5. do 8. razreda i srednjih škola, jer imaju specifičnosti koje trebaju razraditi. Na pitanje hoće li djeca trebati nositi maske, ponovila je da je preporuka da mala djeca ne nose maske, a studenti ipak nose te da će se konačna odluka o ovome pitanju za više razrede donijeti prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Najavila je i da će se napraviti model kombinirane nastave, bar za one učenike koji budu u samoizolaciji.


Ministar Radovan Fuchs istaknuo je, pak, da su detektirali sve specifičnosti u školama i da će mjere ovisiti o mogućnostima škola.''Proboj će se rješavati kad se dogodi'', poručio je.


"U radnoj skupini nalaze se kompetentni ljudi. Vratiti djecu u škole vrlo je kompleksno. Tek smo počeli, radit ćemo intenzivno idućih dana. Identificirane su brojne specifičnosti brojnih škola. Nisu sve škole iste, nisu svi gradovi isti, i tu moramo naći nekoliko varijanti mjera koje će se primjenjivati. A da bi one bile učinkovite, to će biti sve skupa detaljno propisano. Djeca kreću 7. rujna u škole i do tada će svi nastavnici i roditelji dobiti detaljne upute", poručio je.
Poštivati upute

Prve su reakcije iz škola oprezne. No, svi u sustavu nadaju se upravo spomenutom detektiranju specifičnosti. Slučaj je to i u OŠ Vijenac iz Osijeka.


"Mi ćemo svakako pratiti i poštivati sve upute Ministarstva i Radne skupine u skladu s epidemiološkom situacijom. Drago nam je da prve najave idu u smjeru da se učenici nižih razreda vraćaju u klupe 7. rujna u cijeloj Hrvatskoj. No, voljela bih napomenuti, kada su u pitanju učenici od 5. do 8. razreda, kako bi trebalo uzeti u obzir da ima više škola, među kojima je i naša, koje mogu i za tu populaciju osigurati sigurno okruženje te da možda generalna odluka da oni u školu fizički ne idu ne bi bila idealna. Kod nas je slučaj da provodimo jednosmjensku nastavu, imamo 235 učenika, a u razrednim odjeljenjima prosječno 15 učenika. Dakle, nije nam nikakav problem da istovremeno imamo sve učenike u školi, a da svatko od njih sjedi sam u klupi te da svaki razred ima svoju prostoriju. Uz sve to, u zadnjim tjednima prošle školske godine izvještili smo se u osiguravanju svih propisanih mjera za sprječavanje zaraze. Imamo osiguranu sanitarnu prostoriju, razrađen sustav dezinfekcije, sve smo isprobali i sve funkcionira. Ne vidim razlog zašto se sva naša djeca ne bi vratila na nastavu. Jer to je u njihovom najboljem interesu. Učenje na daljinu ne može adekvatno zamijeniti rad učitelja i nastavnika s djecom u učionici", kaže ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić, uz podršku riječima ministra da se eventualni proboji zaraze u škole trebaju rješavati ciljanom izolacijom kada do njih dođe.
Ivana Solar
Neke škole nemaju uvjete
“Najbolje bi bilo da svi krenu u školu, ali ne znamo koliko će to biti moguće“ komentira pak prve najave Radne skupine ravnateljica OŠ Kralja Tomislava iz Našica, Vlatka Zahirović. Naime, posve suprotno od situacije u OŠ Vijenac, neke epideimološke mjere koje su bile aktualne u školama proljetos po povratku učenika nižih razreda iz izolacije, ovdje bi bilo nemoguće poštovati. “Bez područnih škola, naša matična zgrada ima 500 učenika, odnosno njih približno 250 u dvije smjene, dok je prosječni broj učenika u razredima 20, a najveći razred broji njih 26. Ukoliko bi na snazi bila mjera da svaki učenik mora sjediti sam u klupi to bi za nas bilo neizvedivo. No, ukoliko bi takvo što i ne bi bio uvjet, ostaje pitanje dezinfekcije i skraćivanja sati kako bi se sredinom dana mogla obaviti dezinfekcija. To su sve odgovori koje očekujemo od Radne skupine. Zadovoljni smo što je najavljeno da barem učenici nižih razreda kreću u školu na jesen. Za njih možemo osigurati sve uvjete što nam je posebno drago jer je riječ o djeci u dobi u kojoj trebaju svoje učitelje. Posebno prvašići za koje bi, da je najgora od najgorih situacja trebalo osigurati nastavu u školskoj zgradi, barem prvo polugodište kako bi ta djeca uopće mogla shvatiti što je škola, što su školske obaveze, naučiti slova, povezati se sa učiteljicom”, kaže Zahirović.
Razmatrat će se svi modeli - redovita nastava u školama, kombinirani model i online nastava
Možda ste propustili...