Osijek
ŽIVNULI TRGOVAČKI CENTRI

Završno sniženje: Kupci u lovu na uštede i do 70 %
Objavljeno 19. kolovoza, 2020.
Prilika je ovo roditeljima da vrtićarcima i školarcima jeftinije nabave bar dio potrepština

Oni koji su čekali - dočekali su! Prošlog su vikenda u svim trgovinama odjeće i obuće u središtu grada i trgovačkim centrima počela završna ljetna sniženja. Uštedjeti se uistinu može na kupnji svega i svačega – od haljina i kupaćih kostima do bicikala i opreme za vrt.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, sezonska su sniženja dva puta godišnje. Ljetna počinju 1. srpnja i smiju trajati najviše 60 dana. I stara i nova cijena na proizvodu moraju biti jasno naznačene, a po isteku roka od 60 dana trgovac i dalje može prodavati robu po sniženoj cijeni, no samo sezonsko sniženje ne smije oglašavati. Tako trgovci koji žele poštovati propise, a ujedno i riješiti se viška robe na zalihama uoči dolaska novih kolekcija, već poslovično nakon 15. kolovoza na police stavljaju sve ono što im je preostalo u skladištima. Stoga se roba koja je u srpnju bila snižena do 50 posto sada prodaje i za samo 20-ak posto svoje redovne vrijednosti. I to ne samo kupaći kostimi i ljetne haljinice već i posljednji zaostali komadi još iz kolekcije jesen/zima.

Oni koji su već krenuli u kupnju izvještavaju kako je ponuda oskudnija nego ikada, a obilaskom trgovina da se primijetiti kako se građani, u odnosu prema prijašnjim godinama, radije pridržavaju mjera opreza od zaraze COVID-om nego da love popuste. Ipak, kupaca je u trgovačkim centrima više negoli je to bilo slučaj u ostatku ljeta, jer završno je sezonsko sniženja prilika mnogim roditeljima da po povoljnim cijenama nabave bar dio onoga što je njihovim školarcima i vrtićarcima potrebno za novu školsku/pedagošku godinu.

Najrazvikanije su trgovine poput H&M-a i Zare opseg robe na sniženju u odnosu prema novoj kolekciji minimalizirale još početkom kolovoza, a ono što se u ovim i srodnim trgovinama trenutno nudi u sklopu ljetnih sniženja prodaje se po cijeni umanjenoj za, u prosjeku, 70 posto. Tako se, primjerice, ženske ljetne majice mogu kupiti već za 35, haljine za 50, a dječji kupaći kostimi za 25 kuna. Povoljno se može kupiti i druga odjeća za djecu. Naime, kvalitetne dječje pamučne trenirke domaćeg proizvođača u ponudi su trenutno već za 40 kuna, traperice i haljinice za 25, a majice za 19 kuna. Također, u sportskim trgovinama tenisice i sportske cipele koje su proljetos stajale i do 500 sad se mogu kupiti u pola cijene, a sandale koje su početkom lipnja koštale 650 kuna sada su dostupne za cijenu nešto nižu od 300 kuna. Kada su u pitanju trgovine obuće, svaka nudi i neki oblik prodaje snižene robe u dodatnoj akciji tipa "2+1 gratis".

Valja napomenuti kako su u tijeku i akcije na godišnje zalihe raznih artikala za kućanstvo u trgovačkim lancima. U toj kategoriji tako se može podosta uštedjeti prilikom kupnje malih kućanskih aparata. Također, u trgovačkim je lancima snižen i vrtni program te dječja oprema za igru na otvorenome, a povoljno se mogu kupiti i bicikli. Tako se, primjerice, na kupnji vrtne garniture koja je proljetos koštala 8000 kuna može uštedjeti gotovo polovina tog iznosa, a pri kupnji atraktivnog bicikla u prosjeku oko 40 posto početne cijene. Izostaju tek tradicionalne akcije na dvorišne bazene, "napuhance" i srodni asortiman, što i ne čudi s obzirom na to da su zalihe tih artikala, zbog godišnjih odmora koje je velik broj Osječana proveo kod kuće, rasprodane još početkom srpnja.

Ivana Solar
PRAVILA IGRE
Gdje god da kupovali, građani trebaju imati na umu “pravila igre”. Stručnjaci za prava potrošača ističu kako kupci najviše problema imaju s povratom robe s greškom kupljene na sniženju, ali krivom predodžbom što se sve u trgovinu može vratiti i pod kojim uvjetima. Naime, treba znati da trgovac ne smije odbiti reklamaciju proizvoda koji ima materijalni nedostatak ako je proizvod kupljen po sniženoj cijeni. No, s druge strane, valja imati na umu i kako robu kupljenu na sniženju nije moguće zamijeniti ili ostvariti pravo na povrat novca samo zato što smo kupili pogrešnu veličinu. Posebice ne bez računa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike