Osijek
DAN SJEĆANJA NA ZATOČENIKE SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA

Ivan Anušić: Potrebno je riješiti pitanje svih nestalih
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.

U spomen na posljednju veliku razmjenu hrvatskih i srpskih zarobljenika u petak je kraj spomenika Vrata slobode u Nemetinu obilježen Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata. Ove godine obilježena je 28. godišnjica otkada je, po načelu svi za sve, iz srbijanskih logora oslobođeno 714 hrvatskih branitelja i civila.

- Osobno sam imao priliku dočekati zarobljenike i svjedočiti euforiji obitelji jer su napokon pronašli svoje članove obitelji koji su se vodili kao nestali i zarobljeni. Nažalost, svjedočio sam i tuzi onih obitelji koje nisu dočekale svoje najmilije. I danas je puno onih koji su nestali i čija je sudbina nepoznata pa ako govorimo pomirenju s našim susjedima, trebamo najprije riješiti problem svih nestalih. Cilj nam je svima da se te priče zatvore – poručio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić, dok je zastupnik Hrvatskoga Sabora Stipan Šašlin naglasio da se s ponosom prisjeća tih dana te ocijenio da je ova razmjena možda i jedna od najvećih pobjeda u Domovinskome ratu.

- Bez obzira što nije oslobođen teritorij kao što je to bio slučaj u Oluji i Bljesku, oslobođeni su naši ljudi, a to je najvrijednije što je Hrvatska oduvijek imala – ocijenio je Šašlin.

Predsjednik osječko-baranjske županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Damir Buljević istaknuo je zadovoljstvo što logoraši imaju potporu Hrvatske vlade i premijera za tužbu protiv Srbije za odštetu. M. Mihelić

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike