Novosti
POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Ako neće biti moguće provesti osobni intervju s ispitanikom, planiramo organizirati anketu telefonom, kažu u DZS-u

Koronavirus stavlja pred novi izazov - kako u uvjetima epidemije i protuepidemijskih mjera provesti zahtjevan jednomjesečni posao kao što je to popis poljoprivrede 2020., kojim ukupno 1697 popisivača treba premrežiti cijelu Hrvatsku.


Popisivači od 14. rujna do 14. listopada trebaju prikupiti podatke od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava unosom podataka u elektronički popisni obrazac putem prijenosnih računala. Popisivanje u navedenom razdoblju zahtijeva puni dnevni angažman popisivača, uključujući subote i nedjelje te je nužan preduvjet da kandidat za popisivača u tom razdoblju nema drugih poslovnih ili školskih obveza. Prijava i popunjavanje testa za popisivače obavljano je u lipnju, no negdje su pozivi ponovljeni, kao, primjerice u Punitovcima, čija općinska načelnica Jasna Matković kaže kako za to područje s četiri naselja, Punitovci s Krndijom, Josipovac, Jurjevac i Gorjane, traže četiri popisivača.

Očekuju i odustajanja

- Morali smo ponoviti poziv popisivačima, jer ljudi nedovoljno prate službene objave, više su orijentirani na društvene mreže. U drugom krugu došli smo do sva četiri popisivača, a to su studenti te nezaposleni, među kojima i osobe s VSS-om - kaže Matković. Dodaje i da nije bilo slučajeva da se netko prvotno prijavio, pa odustao zbog bojazni da će tim poslom biti (više) izložen zarazi. U Državnom zavodu za statistiku (DZS) na naš upit kako teku pripreme za Popis u uvjetima epidemije koronavirusa odgovaraju da se odvijaju planiranom dinamikom I u DZS-u potvrđuju da su imali potrebu za produljenjem rokova da bi došli do potrebnog broja popisivača.


Javni poziv zainteresiranim kandidatima za podnošenje prijava za sudjelovanje u svojstvu popisivača bio je produljen do 24. lipnja, jer se u roku od 8. do 15. lipnja nije prijavio dovoljan broj kandidata. Nakon drugog kruga prijava situacija se izmijenila i prijavljen je potreban broj zainteresiranih kandidata, navode u Zavodu. Rezultati odabira kandidata za popisivače bit će objavljeni do sredine kolovoza na stranicama Popisa poljoprivrede (www.popispoljoprivrede.hr). Glavni državni statističar očekuje, s obzirom na to da je od raspisivanja javnog poziva prošlo gotovo dva i pol mjeseca, odustajanje dijela kandidata, a to planira rješiti "povlačenjem" s popisa pričuvnih kandidata.
Pripravni za izazove

Državni zavod za statistiku priprema se za sve epidemiološke izazove koji se mogu očekivati u idućem razdoblju, posebice na jesen 2020., poručuju iz Zavoda. To znači da će kandidati za popisivače biti pozvani na internetsku izobrazbu koja bi se trebala održati od 19. kolovoza do 4. rujna, ovisno o županiji u kojoj su se kandidati prijavili.


Kontakti između sudionika organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Popisivačima i kontrolorima bit će osigurana zaštitna sredstva, odnosno dezinficijensi za ruke, vlažne maramice za laptope te zaštitne maske, ističu u DZS-u. U oprezu nisu zaboravljeni ni OPG-ovi koji će dopisom Zavoda biti obaviješteni da će se popisivač pridržavati svih propisanih mjera opreza.


Popisivači će nositi maske i imati dezinficijense za ruke. Ako neće biti moguće provesti osobni intervju s ispitanikom, planiramo organizirati anketu telefonom, dodaju u DZS-u.


Dio popisa poljoprivrede, onaj vezan uz poslovne subjekte, već je proveden u lipnju. DZS ocjenjuje kako je postignuta zadovoljavajuća stopa odgovora i da se trenutačno provodi obrada podataka, odnosno analiza kvalitete prikupljenih podataka, kontaktirajući izvještajne jedinice i rješavajući potrebna pitanja.
Za područje Osječko-baranjske županije potrebno je 120 popisivača. Tu je određeno 11 popisnih centara, a u Đakovštini su tri - Đakovo, Drenje i Punitovci. Pred popisivačima je velik, opsežan i precizan posao da bi se došlo do vjerodostojne, cjelovite slike poljoprivrede, a koja je posljednji put "snimana" u cjelovitom popisu 2003.


Suzana Župan
Poljoprivreda se promijenila, i to nabolje
Dok su neka područja ponavljala pozive za potreban broj kandidata za popisivače, to u Osječko-baranjskoj županiji nije slučaj. "Prijavilo ih se i više od potrebnog broja, a dobra je i prostorna rasprostranjenost, a svi su vrlo zainteresirani za angažman na popisu", kaže pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling. "Dugo nismo imali takav popis koji će biti vrlo detaljan, jer se želi dobiti što vjerodostojnija slika poljoprivrede, a ona se u međuvremenu značajno promijenila, i to nabolje, jer smo 2013. godine ušli u EU, kao i s obzirom na mjere Ruralnog razvoja", dodaje Wendling.
Naknada 93 kune
Naknada popisivačima za ispunjeni popisni obrazac je 93, a za neispunjeni 18 kuna. Uvjeti za prijavu kandidata za popisivače bili su punoljetnost i najmanje završena srednja škola od tri godine. Očekuje se da će se prijaviti i određen broj studenta veterine i agronomije.
Hrvatska poljoprivreda posljednji put cjelovito je ‘snimana‘ prije 17 godina, odnosno 2003. godine
Možda ste propustili...