Regija
POVUČENA ODLUKA O ZADUŽENJU

Dva vijećnika HDZ-a
priklonila su se oporbi
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Miličević najavljuje mjere sukladno stranačkom statutu, tražit će raspuštanje GO-a HDZ-a i imenovanje povjerenika do izbora
ŽUPANJA

Sjednica Gradskog vijeća, održana u četvrtak na zahtjev pet nezavisnih i dvoje vijećnika SDP-a zbog gradnje gradskih bazena, potvrdila je raskol u županjskom HDZ-u, čija su se dva vijećnika priklonila oporbi.

Drugi izvori
Uz potporu Petra Buljevića i Ante Juke, koji je ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća, prošao je prijedlog oporbe i stavljena je izvan snage odluka o davanju jamstva na kreditno zaduženje trgovačkog društva Bazeni Županja te suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje ugovora o jamstvu. Prijedlog je prihvaćen s devet glasova "za", a šest HDZ-ovaca i vijećnik HSS-a bili su protiv. Vijeće je, podsjećamo, u prosincu donijelo Odluku o davanju jamstva tvrtki Bazeni Županja d.o.o., kao instrument osiguranja za kredit u iznosu od 18,5 milijuna kuna kod HPB-a na rok otplate od 11 godina, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,45 posto za financiranje gradnje bazena. Uime Kluba nezavisnih vijećnika govorio je Mladen Huber, a Kluba SDP-a Josip Gregorović. Obojica su ustvrdili da u potpunosti podupiru gradnju bazena i da žele bolji standard građanima Županje, ali da se protive predloženom načinu financiranja projekta i zaduživanju Grada. Smatraju da će kredit dugoročno opteretiti proračun i ugroziti financijsku stabilnost, na koju će se dodatno odraziti epidemiološka situacija te da se bazeni trebaju financirati iz drugih izvora, prije svega EU fondova.

Stranačka pravila
- Nakon stvaranja preduvjeta i svih aktivnosti koje smo odradili te proveli anketu među građanima, gdje se više od 70 posto ispitanika izjasnilo da žele bazene, vijećnici su svojom odlukom sada potvrdili da ih ne žele. Koncizno sam obrazložio razloge predloženog kreditnog zaduženja. Ostavio sam i otvorenu mogućnost povlačenja europskog novca, kazavši da ću otići do ministrice regionalnog razvoja i provjeriti može li se taj projekt kandidirati na EU fondove, u kojem razdoblju je realno očekivati povlačenje sredstava, u kojem omjeru i da tada sve dobro izvažemo - kazao je gradonačelnik Davor Miličević. Naglasio je da se i u vrijeme koronakrize proračun jako dobro puni, da Grad nije kreditno prezadužen, sve se radi po zakonu i na temelju suglasnosti Ministarstva financija, ustvrdivši da građanima zbog bazena ne bi bila povećana nikakva davanja.

- Smatram da naš grad i građani zaslužuju bazene, i ja se u Županji ne želim crveniti. Oporba je iskoristila skorašnje unutastranačke izbore u HDZ-u. Što se tiče vijećnika HDZ-a koji su ih podržali, to je njihova odluka, ali postoje stranačka pravila i poduzet ćemo određene mjere propisane Statutom HDZ-a. I u Vijeću ćemo vjerojatno ubuduće raditi u težim okolnostima. Volio bih da se izbori u gradskom HDZ-u što prije završe i da se zna i vidi tko ima mandat - ističe. Smatra da HDZ u Županji jako dobro radi i da im ovo nije trebalo. "Mi smo miran gradić, podjele nikome ne idu u prilog, ali ja za to ne želim preuzeti odgovornost", zaključio je.

Tražit će i raspuštanje GO-a HDZ-a i imenovanje povjerenika do izbora.

Marija Lešić Omerović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
PETAR BULJEVIĆ: PRESUDIO ZDRAV RAZUM
Anto Juko odbio je dati izjavu, a Petar Buljević, pojašnjavajući razloge podržavanja oporbe, kazao je da je u toj odluci presudio zdrav razum. “Kada smo u prosincu podignuli ruku za kreditno zaduženje nije bilo ni naznake koronavirusa, dva direktora u međuvremenu su podnijela ostavku u tvrtki Bazeni Županja. Razgovarali smo i s mnogo relevantnih osoba i ekonomskih stručnjaka koji su nam rekli da je nonsens sada graditi bazene komercijalnim kreditom”, kazao je, i dodao da poštuju stranačku stegu, ali da ona u Županji u ovom trenutku ne postoji.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana