Kultura
MIHOVIL RISMOND IZLAŽE NA JAVNIM POVRŠINAMA

Izložba haiku slika u sjećanje na akademika Devidéa
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Izložba haiku slika autora Mihovila Rismonda na billboardima "U sjećanje na Vladimira Devidéa" održat će se povodom 10. obljetnice smrti tog akademika i matematičara, posebno zaslužnog za promociju japanske kulture u Hrvatskoj, naročito haiku poezije. Ova jedinstvena izložba 12 haiku slika održat će se prvi put u Hrvtaskoj i Zagrebu na javnim površinama od 13. do 26. kolovoza, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Japanskoga veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.


Izložba "U sjećanje na Vladimira Devidéa“ promovirat će Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije, priopćila je u srijedu Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ).


Hrvatski matematičar, japanolog, akademik i književnik i istaknuti promicatelj japanske kulture Vladimir Devidé rođen je u Zagrebu 3. svibnja 1925. gdje je i umro 22. kolovoza 2010. Za svoj rad dobio je japansko carsko odlikovanje, a pjesnik i diplomat Drago Štambuk ustanovio je 2011. njemu u čast godišnju svjetsku nagradu "Vladimir Devidé" za najljepšu haiku pjesmu na engleskom jeziku.


"S velikim veseljem TZGZ prepoznao je ovaj projekt kojim prvi put u Hrvatskoj pretvaramo javne reklamne površine u velike ‘urbane galerije‘ haiku slika na otvorenom. Realizacija izložbe 12 haiku slika na zagrebačkim billboardima pruža našim sugrađanima i posjetiteljima pravi umjetnički užitak dok prolaze gradom", istaknula je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.


Izložba predstavlja Zagreb i kao kreativan i autentičan grad


Bienenfeld smatra da ovakva afirmacija umjetnosti predstavlja Zagreb i kao kreativan i autentičan grad, a kroz svoju temu omogućuje dodatno jačanje veza Zagreba i Hrvatske s Japanom. U najavi je istaknuto da će Izložba "U sjećanje na Vladimira Devidéa" promovirati Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije.


Autor izložbe Mihovil Rismondo rođen je u Splitu 1950. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Cijeli život radio je u propagandi kao koncepcioner i kreator, a nekoliko godina predavao je i na Ekonomskom fakultetu u Splitu.


Među ostalim, Rimondo je za "Slobodnu Dalmaciju" radio projekt referenduma za naziv autoceste koji je rezultirao imenom "Dalmatina", bavi se fotografijom, dugo godina vodio je kampanju “Eva sardine”. Pisao je i režirao reklame koje je snimao nedavno preminuli Andrija Pivčević, legendarni autor reklama za Pipi, a među njegovim mnogim aktivnostima je i stvaranje haiku slika koje je više puta izlagao. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike