Regija
PRVA GODIŠNJICA UDRUGE ŽENA “RUŽE”

Prikaz stare seoske kuhinje s kolačima i voćnim likerima
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
VILJEVO

Udruga žena "Ruže" iz općine Viljevo, u veselom ozračju te uz druženje, pjesmu i ples i prigodnu etnografsku izložbu, obilježile su prvu godišnjicu djelovanja. U Domu DVD-a u Kapelni priredile su izložbu tradicijskih kolača i likera te postav stare seoske kuhinje. Izložen je stari namještaj, pribor za jelo te ostali predmeti koji su bili sastavni dio tradicijskog života na selu.

Okupljenim prijateljima, sponzorima, donatorima i simpatizerima poručile su da im je želja sagraditi etnokuću koja bi dočaravala nekadašnji način života, a u sklopu koje bi bila i krušna peć. Udruga bi organizirala pokazne radionice običaja i tradicijske narodne hrane te pripremale hranu za potrebe lokalnih manifestacija.

– Krušna peć služila bi nam za prezentaciju priprave domaćeg kruha i kolača. U zidanoj krušnoj peći pekli bismo na tradicionalan način kruh, kolače i ostala jela za manifestacije koje bismo organizirali kao i druge udruge. Za taj projekt, koji zahtijeva značajna financijska sredstva, još uvijek tražimo sponzore – kaže Katarina Begović, pod čijim je vodstvom Udruga žena "Ruže" postala zaštitni znak Kapelne i Općine Viljevo.

Udruga trenutačno okuplja desetak članica iz Kapelne, Ivanova, Bockovca, Blanja, Viljevačkog Creta, Donjeg Miholjca i Čamagajevaca. Želja udruge je da se učlani što više žena kako bi mogla kvalitetno odrađivati planirane aktivnosti, od kulturnih, sportskih, humanitarnih i socijalnih, a sve u cilju da svojim djelovanjem pridonesu ljepšim i boljim uvjetima življenja u Kapelni. Inače, Kapelna je selo s nešto manje od 300 stanovnika, gdje Srbi (izrazito većinsko stanovništvo) i Hrvati žive u miru jedni pokraj drugih i jedni s drugima. Ljudi u tom mjestu ne znaju da se međusobno mrze na nacionalnoj osnovi i znaju duboko poštivati jedni druge.

Kako sve svoje aktivnosti usmjeravaju prema potrebama svojih sumještana, lani su organizirale obilježavanje katoličkog i pravoslavnog Badnjaka. Tom prigodom žene “Ruže” mještanima su dijelile fiš. S.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike