Osijek
ZAVRŠENA VIŠEGODIŠNJA RESTAURACIJA

Gospa se vratila kući u Ilirsku ulicu nakon četiri godine
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Gospa se vratila kući nakon četiri godine. Vraćena je nakon obnove podno već ranije obnovljenog krajputaša u Ilirskoj ulici.

"Jedinstven je to križ, saznali smo prilikom njegove obnove, jer na istom postamentu stoje i Isus i Majka Božja", kaže Zlatko Bebek, predsjednik UHSDR-a Sveti Rok, koji je jučer s Antoniom Lozančićem, predsjednikom GČ-a Gornji grad, dopredsjednikom Udruge Tihomirom Miletićem i tajnicom Udruge Anicom Pintar postavio Gospin kip koji će krasiti vizuru tog dijela grada.

“Kip je obnovio akademski kipar Marijan Sušac. U obnovi je uz domicilne građane sudjelovala i naša udruga. Moram napomenuti da je GČGG prihvatio našu inicijativu za očuvanje ovakve spomeničke baštine. Cilj nam je popisati sve križeve krajputaše, utvrditi stanje te ih obnoviti prema prioritetima na području Osijeka. Zahtjev će biti upućen Gradu Osijeku da se u proračun za sljedeću godinu uvrste i sredstva za obnovu križeva krajputaša. Prema našem mišljenju, dovoljno je približno 200.000 kuna godišnje za obnovu četiri do pet križeva godišnje, i tako do konačne obnove. Podsjećamo da smo obnovili prije desetak godina i križ u Aninoj ulici. Međutim, zbog nedostatka sredstava sve obnove, uključujući i križ u Ilirskoj, bile su kozmetičke. Bitno je naglasiti da su svi križevi “krajputaši” u vlasništvu Grada Osijeka, dio su naše kulturne baštine, ali nisu pod zaštitom - kaže Bebek.
D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike