Regija
KONTINENTALNI ISTOK HRVATSKE

Sve boje Slavonije, Baranje i Srijema
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.

Koliko god smo to pokušali negirati, pa čak i potirati, ali kontinentalni istok Hrvatske - Slavonija, Baranja i Srijem svoju su punu turističku prepoznatljivost i primamljivost potvrdili kroz - gastronomiju i bogatu trpezu. Slavonija je oduvijek bila bogat kraj, kraj radišnih ljudi koji su plodove svoga znoja dijelili s nebom, suncem, kišom, tučom, mrazom, nikada u cijelosti nismo diktirali proizvodni ciklus zvan "od polja do stola". No hrane je uvijek bilo. U izobilju, od mesa, povrća, voća, ribe, pripremljeno svježe ili konzervirano... Zahvaljujući obilju vode ovdje se i pila dobra rakija, pivo, vino, naravno i voda.


I sve smo to stidljivo stavljali pred goste u uvjerenju kako to nije dovoljno dobro, nije dovoljno ekskluzivno, nije dovoljno "nobl" za one koji su vidjeli svijeta...


No onda se ipak shvatilo - ono što su drugi krajevi industrijalizacijom izgubili, mi smo u ovom ravničarskom kraju omeđenom trima moćnim rijekama (pa i brdima) uspjeli sačuvati, i to je adut kojim trebamo izići pred goste bez stida i srama.


Ali i jasno dati do znanja da se u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima što i vidjeti i posjetiti. Od povijesne baštine preko sada aktualnih marijanskih svetišta do krajobraznih zanimljivosti. Željni ste avanture? Kulture? I toga ima.


Više od polovine turista koji za svoje odredište ljetnog turizma biraju Hrvatsku, posjećuju i kulturno-povijesna dobra, a čak deset posto turista putuje u Hrvatsku isključivo zbog kulturnog turizma. Kulturni turisti integriraju svoj interes za kulturna dobra s drugim doživljajima i iskustvima, primjerice sudjelovanjem u gastronomskim radionicama, sudjelovanjem u berbama voća i ljekovitog bilja, interesom za arheologiju, zanimaju ih tradicionalne pjesme i plesovi, tradicionalni obrti, umjetničke radionice, pa zašto ne i učenje hrvatskog jezika.


A Slavonija, Baranja i Srijem, sve to nude. A kad ogladne - dočekat će ih jela svih boja ravnice, autohtona, mirisna, topla, neodoljiva...


Dobro došli!
D. Kuštro
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike