TvObzor
BRITANSKA PJEVAČICA SABLAZNILA JE SVOJU PUBLIKU U SRBIJI IZJAVAMA O KOSOVU

Albanka “duga jezika”
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Piše: Draško CELING

Da su Albanke lijepa stasa i glasa to smo si i prije mogli misliti, ali da su pri tome još i duga jezika, to je bilo pravo iznenađenje. Jedan od stereotipa o Balkanu je da tamošnje žene moraju držati jezik za zubima. Zauzimajući se javno za svoju kosovsku domovinu, britanska pjevačica Dua Lipa izazvala je buru negodovanja, a gdje drugdje nego u Srbiji.

Za britansku pjevačicu albanskih i bosanskih korijena Duu Lipu mnogi su čuli, pa i autor ovih redaka. Točnije bi bilo reći, vidjeli smo njezino lice u novinama. Ako ste prestali slušati radio još prije deset ili više godina, ne visite stalno na YouTubeu i odavno više niste tinejdžer, teško da biste u tražilici jedne od dviju dostupnih digitalnih platformi upisali njezino ime. No, dotična se mlada dama odlučila za osebujnu marketinšku kampanju koja uključuje koketiranje s političkim skandalima. Svatko tko poznaje lik i djelo Marka Perkovića Thompsona dobro zna koliko je ovaj kantautor iz Čavoglava uložio u svoj vlastiti politički brend. Za sada ga karte dobro idu, na njegovu je stranu čak stao i Visoki prekršajni sud što nije slučaj s nesretnim anonimusom iz Makarske koji je sudski odgovarao zbog pjevanja one nezgodne pjesme iz Thompsonovog repertoara. Stari Latini bi rekli “Quod licet Iovi, non licet bovi” ili drugim riječima: Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu! U ovoj priči vol je onaj anonimus iz Makarske koji je zapjevao nešto što samo Marko Perković smije.

Dua Lipa je puno nedužnija prijestupnica. Ona se na svom profilu na Twitteru zauzela za Kosovo, pozivajući tvrtku Apple da označi njezinu domovinu na zemljovidu, dodajući kako “Kosovo nije i nikada neće biti Srbija”. Naravno, gledajući očima Albanaca te dijela europske i svjetske javnosti koja im je naklonjena, Lipa nije učinila ništa neobično. Reći koju u korist svoje zemlje i nije neki veliki krimen. No, kvaka je u tome što je to isto Kosovo mitsko rodno mjesto srpskog nacionalizma. Kada pročitate knjigu rođenog Osječanina i pokojnog akademika SANU Sime Ćirkovića “Srbi među europskim narodima” (izvorno objavljena na engleskom jeziku pod naslovom “The Serbs” 2004. godine), postaje vam apsolutno jasno da su Srbi uistinu nekada živjeli u Rasu (danas Sandžak napučen Bošnjacima) i na Kosovu (koje su preoteli Bugarima), ali su se tijekom stoljeća raselili diljem Balkana i Srednje Europe postajući tako stanovnicima novovjekovne Hrvatske i Ugarske, a jedna od emigracijskih ruta završila je čak na istoku današnje Ukrajine. Ono što je srpskoj javnosti teško shvatiti, kada jednom napustite Kosovo i Staru Srbiju pa krenete put Knina, Szentendrea ili Slovjanoserbsjka, teško da možete istodobno polagati pravo na novostečene krajeve i na prapostojbinu. Drugim riječima, Srbi su izgubili Kosovo onog trenutka kada su se iz njega počeli iseljavati, a to je bilo jako davno. U posljednoj rečenici krije se sva kvadratura kruga srpsko-albanskog prijepora oko Kosova. Žrtva tog sukoba postala je i mlada Britanka Dua Lipa jer se svojim miješanjem u politički spor koji se tiče njezine pradomovine neminovno morala svrstati, zbog čega je došla na zao glas u Srbiji. Nije ona jedina glazbenica koja je svoj ugled iskoristila za plasiranje političkih poruka. Sjetimo se samo Johna Lennona ili britanske reperice MIA-e koji su bili optuživani za pružanje novčane pomoći terorističkim skupinama kao što su IRA ili Tamilski tigrovi. Lennonov nekadašnji autorski partner Paul McCartney je 1971. zajedno sa suprugom Lindom napisao pjesmu “Give Ireland Back to the Irish” što je bila reakcija na pokolj nevinih prosvjednika na Krvavu nedjelju u sjevernoirskom gradu Derryju. Tu je i Bob Dylan koji se ne tako davno narugao Hrvatima rekavši da su fašisti, govoreći to iz vlastitog židovskog iskustva. Country skupina Dixie Chicks doživjela je nevjerojatan politički linč i medijski bojkot nakon što se suprotstavila tadašnjem predsjedniku Georgeu W. Bushu i njegovim ratnim ambicijama na Bliskom istoku. Popis ovakvih izgrednika je podugački.

Opus kantautorice Due Lipe možda je potpuno nebitan. Ipak, ostat će upamćena kao mlada žena albanskih i bosanskih korijena koja je uspjela osvojiti naklonost svjetskih medija. O njoj je u jeku koronakrize pisao i New York Times hvaleći njezin novi album. Mi bismo bili puno suzdržaniji glede glazbenih odlika Due Lipe. Svejedno, Albance u dvjema domovinama (Kosovo, Albanija) i brojnu dijasporu zadužila je svojim aktivizmom na društvenim mrežama.
Možda ste propustili...

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

Najčitanije iz rubrike