Osijek
DUNAV “PODIVLJAO” U DALJU

Ribiče i šatore Dunav
gotovo odnio nizvodno
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Voda se digla čak tri metra samo u dva dana, probudili se jer im je rijeka okvasila noge u snu

Dunav je jako porastao i potreban je oprez za sve one koji se motaju ovih dana oko te rijeke. Kako je priroda nepredvidiva osjetili su Osječanin Zoran Junušić i njegovi kolege ribiči u Dalju. Priča nam on kako je prije samo dan-dva bio na pecanju, i to na otoku Tanja, samo koji kilometar od poznate daljske krivine na toj rijeci.

- Uputili smo se čamcem rukavcem Dunava između obale i Tanje. Nije nam ništa ukazivalo da Dunav toliko brzo raste. Smjestili smo se na uobičajeno mjesto, na pješčani Tanjin sprud, postavili šatore blizu vode i počeli loviti ribu. No, iznenadilo nas je što je rijeka očigledno rasla. Usred noći morali smo ustajati i šatore prebacivati na povišenije mjesto. Nevjerojatno, u samo dva dana i noći razina vode podigla se za tri metra. Dunav nam je već počeo polako ulaziti u šator - prisjeća se Junušić, koji se upravo vratio s višednevnog ribolova ipak zadovoljan ulovom.

- Vrijeme je godišnjih i uobičajeno idemo pecati, ali ovaj put to je bio turistički avanturizam. Osim moga i koleginih dobrih ulova, doživjeli smo neočekivano iskustvo. Mogla nas je sve skupa voda odnijeti, kao što su nam ribe odnijele dijelove alata i štapove koje su zakačivši se za udice naprosto odnijele za sobom na dno - kaže u šali Junušić.

U Dalju i domaći starosjedioci potvrđuju da je Dunav naglo narastao, načelnik Općine Erdut kaže da je Dunav narastao za četiri metra. No, to njima koji oduvijek žive uz Dunav nije problem, nego im je izazov. Pričaju ljudi po selu da se zapravo sada love prave ribe, jer voda diže somove. Svi sanjaju kapitalca. Već su na Dunavu u čamcima mnogi te bućkanjem mame somove. Jedan Daljac priča da ima proslavu na kojoj će ih biti poprilično, pa se nadaju somu od bar 20 kilograma.

Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike