Regija
RUŠE OBJEKT KOJI JE U RATU ČUVAO ŽIVOTE

Vukovarci će na mjestu skloništa izgraditi trg
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Ravnateljstvo Civilne zaštite Gradu je dalo suglasnost za uklanjanje skloništa
VUKOVAR

U vukovarskom naselju Olajnica počelo je rušenje i uklanjanje atomskog skloništa.

Dio građana zatečen je i nezadovoljan što će sklonište u kojemu je velik broj Vukovaraca našao spas tijekom Domovinskog rata biti porušeno, no takav razvoj događaja nije novost, Glas Slavonije prošle je godine pisao kako se sklonište neće sanirati, nego porušiti i ukloniti.

Tada nam je iz Grada potvrđeno da je prvobitna zamisao bila obnoviti objekt, međutim, od toga se odustalo. Naime, unatoč višekratnom čišćenju i nastojanju da se taj objekt dovede u funkciju u javnim radovima, nakon izrade projekta izvedenog stanja utvrđeno je kako su oštećenja toliko velika da se ne isplati ići u rekonstrukciju. Potom je poslan upit Ravnateljstvu Civilne zaštite što učiniti s takvim objektom, to prije što bi rekonstrukcija izazvala velike troškove, a od Ravnateljstva je dobiven naputak da zbog sigurnosti građana taj objekt Grad može ukloniti odnosno srušiti.

Nije tajna kako je sklonište, koje se nalazi u neposrednoj blizini stambenih zgrada i igrališta za djecu, godinama služilo kao javni toalet i bilo okupljalište problematičnih pojedinaca, koji su provaljivali u zaključani objekt, pa je rješenje svakako trebalo pronaći s ciljem zaštite sigurnosti građana i njihova zdravlja.

Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, rekao nam je kako je prethodno utvrđeno da bi sanacija bila iznimno skupa jer je beton propustio vlagu, pa ni obavljena čišćenja nisu dala trajni rezultat.

- Prvobitna je namjera bila kandidirati projekt uklanjanja prema inženjerijskim snagama Hrvatske vojske, koje su povremeno angažirane u našem gradu na poslovima rušenja objekata i uklanjanja ruševina. Međutim, utvrđeno je da vojska nema adekvatnu mehanizaciju kojom se armirani beton može usitniti i potom ukloniti, pa smo išli u postupak nabave te ugovorili izvedbu projekta - naveo je Čulig, dodavši kako je procijenjena vrijednost posla 300 tisuća kuna.

Na upit što će biti na mjestu atomskog skloništa, rekao je kako će u prvoj fazi poravnati zemlju i posijati travu.

- U konačnici ćemo na toj lokaciji imati lijep trg, koji ćemo osmisliti i izraditi dokumentaciju za njegovo uređenje sa sadržajima primjerenima naselju s višestambenim zgradama u središtu grada - najavio je pročelnik.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, velik broj građana nezadovoljan je što su mjerodavni sklonište odlučili porušiti. U vrijeme Domovinskog rata, kada su na grad svakodnevno padale na tisuće granata, upravo je taj objekt sačuvao život mnogih Vukovaraca. Stoga se ne treba čuditi što su emotivno vezani uz sklonište i što drže kako bi bilo primjerenije da je još davno sanirano i potom zatvoreno.

Ima dakako i drukčijih razmišljanja, a stanari okolnih zgrada govore kako je objekt godinama bio “najveći divlji javni toalet u Hrvatskoj”.

Dragana Korpoš
BUKA I PRAŠINA
Nekoliko stanara zgrada u blizini skloništa reklo nam je da su radovi na rušenju tek počeli, a već im stvaraju probleme. “Nadam se kako ovo neće potrajati, jer bušenje betona stvara veliku buku, koja nam probija mozak. Kad prestane rondanje, počne plač male djece, koja od buke ne mogu poslijepodne spavati. O količini prašine koja nam ulazi u stanove ne vrijedi ni govoriti. U biti podupirem rušenje zato što sam proteklih godina svjedočila ne samo tomu da pojedinci sklonište koriste kao toalet i ugrožavaju nam zdravlje nego sam i vidjela kako je u jednom od ulaza čovjek spavao mjesec dana. Nagledali smo se i lisica, štakora i ljudi koji unutra bacaju smeće i dobro je što će ruglo napokon biti uklonjeno”, riječi su jedne od stanovnica naselja Olajnica.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike