Regija
OHRABRUJUĆE

I u koronakrizi Đakovo povećava broj obrta
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Od kraja 2019. godine broj obrta u Đakovu porastao je za deset, uglavnom usluga, sada su ih 993. Pomažu mjere Vlade i Grada
ĐAKOVO

Unatoč prvom i drugom valu koronavirusa te ograničenjima iz ožujka i (dijela) travnja, kada su epidemiološke mjere išle do zatvaranja dobrog dijela radnji, broj obrta u Đakovu raste.

Prema riječima tajnika Udruženja obrtnika Marka Milkovića, u odnosu prema kraju 2019., broj im je povećan za deset, pa su ih sada 993, čime se približavaju nekadašnjoj brojci od njih 1000. Podatak da se broj obrta u Đakovu i u koronagodini povećava ohrabruje još više ako se zna da je u prvom valu pandemije zbog epidemioloških mjera privremeno bilo zatvoreno njih čak 30 posto, počevši od ugostitelja, frizera, kozmetičara i drugih.

Samozapošljavanje
– Ljudi se snalaze, idu u posao bez obzira na COVID, moraju živjeti i raditi, ne žele na biro - dodaje Milković. A u evidenciji nezaposlenih, jučerašnji su podatci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na naš upit o stanju "na birou" vezanom uz HZZ-ov Područni ured Osijek, što obuhvaća Osječko-baranjsku županiju, većinom su oni koji su u evidenciju Zavoda ušli od 16. ožujka, s prestankom radnog odnosa.

- Novootvoreni obrti uglavnom su iz područja usluga i graditeljstva - dodaje Milković. I sam procjenjuje da su očuvanju obrtničke slike u gradu pridonijele "protukorona" mjere Vlade, kao i Grada, za pomoć gospodarstvu u premošćivanju negativnih efekata pandemije i mjera protiv njezina širenja. Misli se i na pojedine mjere aktivne politike zapošljavanja otprije, kao što je mjera samozapošljavanja, a za kojom su u Đakovu posegnuli mnogi, pa i dio onih koji su otvorili spomenutih deset novih obrta. Ta je mjera dosad obuhvaćala iznos od 55.000 kuna, a korisnik se obvezama vezao na jednu godinu.

– Sada se ide u povećanje te mjere na iznos od 130.000 kuna, a obveze se za korisnika vežu na dvije godine - dodaje Milković. Priznaje i da dio korisnika nakon isteka te godine dana gasi obrt, no, dodaje, "neka ova mjera urodi i jednim novim subjektom i radnim mjestom – to je dobro, ona ima svoje opravdanje". I ovom mjerom najviše se poseže za uslužnim obrtom, čiji ceh, Ceh usluga, i jest najbrojniji obrtnicima u Đakovu.

Milković kaže kako je Udruženje obrtnika ovih dana izvijestilo svoje članstvo i o novom, drugom paketu mjera Grada Đakova, a namijenjenom pomoći lokalnom gospodarstvu. Mjere su to 1, 11 i 12, dvije potonje aktivirane su zbog epidemije koronavirusa.

Najveći poslodavac
Sve su vezane uz opstanak obrta i očuvanje radnih mjesta, pa je Grad išao mjerom od 1000 kuna po zaposleniku, a u ukupnom iznosu to je 5000 kuna po podnositelju zahtjeva, te jednokratnom potporom od 5000 kuna po prijavitelju.

– U prvom valu mjera, krajem ožujka, Grad se odrekao oko 3,000.000 kuna prihoda, a trima mjerama u drugom paketu daje financijske potpore u iznosu od 2,6 milijuna kuna iz gradskog proračuna - kaže gradonačelnik Marin Mandarić.

Đakovački obrti zapošljavaju 2000 ljudi, pa predsjednik Udruženja Vlado Rechner kaže kako su oni najveći poslodavac u gradu. Jedan obrtnik prosječno zapošljava dva čovjeka, najviše u građevinarstvu. Dio obrtnika računa i na Vladine mjere za srpanj i kolovoz.

– Hrvatska obrtnička komora (HOK) oslobodila je članstvo od plaćanja komorskog doprinosa na godinu dana, a sada se planira i na dvije godine - kaže Milković. Riječ je o godišnjoj obvezi od oko 900 kuna. Brojni obrti zbog koronavirusa, a zbog kojeg se otkazuju brojne svadbe, imaju rokovnike bez narudžbi, ili su odgođene, ili potpuno otkazane, pa je taj dio obrta u posebnom problemu i najdužoj mort-sezoni dosad, još od korizme, a bojazan je da će se ona produžiti i do Uskrsa nagodinu.

- Komora je išla s prijedlogom da se ukinu ograničenja za svadbe u Slavoniji vezana uz broj uzvanika, koji je sada 300, te popis svih gostiju. Jer svadbe u Slavoniji ispod 400-500 osoba ne egzistiraju, nemaju isplativost - kaže Milković.

Najviše obrta Đakovo je, njih 1100, imalo devedesetih, a najmanje u recesiji, 2009. – njih 803.

Suzana Župan
Od pojave korone u OBŽ-u 5600 otkaza
Prema podatcima HZZ-a, pri Područnoj službi HZZ-a Osijek na početku 16. ožujka 2020. u njezinoj evidenciji bilo je 16.618 osoba, a na kraju 11. kolovoza 17.442 osobe, što je povećanje za 824 osobe, ili 5 posto. “U razdoblju od 16. ožujka ove godine do 11. kolovoza u evidenciju nezaposlenih u PS Osijek ušlo je 7500 osoba, od kojih najviše iz radnog odnosa, njih 5611, a izišle su 6632 osobe. Najveći broj izišao je iz evidencije radi zapošljavanja (5407 osoba), a ostali su odjavljeni zbog različitih razloga”, navode u Zavodu.
mjera
ide se

na iznos od

130.000 kn
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike