Osijek
UZ ZAVRŠETAK KOLONIJE U ERNESTINOVU

Skulpture se uskoro sele u novi park
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.

Kolonija kipara naivaca Ernestinovo je završena, umjetnici i čelnici Likovne udruge Petar Smajić poredali su ponosno nove skulpture u špalir starih zanatlija ispred Galerije gdje su ih premazali kako bi ih zaštitili od vremenskih uvjeta. Romeo Junušić, tajnik Likovne udruge Petar Smajić, i kipar Ivica Tolić kažu kako im je ovo samo privremena lokacija dok se ne presele u novoformirani park između crkve i vatrogasnog doma odnosno općinske zgrade.

Kipar Mato Tijardović kaže kako sada, kada se sve skupa zbroji s minijaturama u Galeriji Petar Smajić, depou, Parku skulptura i ernestinovačkim ulicama, imaju 400-tinjak skulptura. Moglo bi se reći da je Ernestinovo najkulturnije selo, a jedinstvenim stvaralaštvom odiše već pedesetak godina.

- Do neki dan to su bili samo trupci, a danas prikazuju stare zanate, pa su se u selo doselili zidar, tesar, mlinar... Radilo se od jutra do večeri, nekoliko dana, jako sam zadovoljan radovima mojih prijatelja, napravljena su predivna djela. Posebno zahvaljujem Hrvatskim šumama koje su nam donirale slavonski hrast, ni jedan trupac nije bio ispucao i s kvrgama, baš su bili onakvi kakvi nama trebaju. Do sada nikada nismo imali takav materijal. I slikarima smo jako zadovoljni, lijepe su sve odreda. I 15-ak djece je radilo s nama jer nismo imali Malu koloniju zbog korone. Oni su budućnost ove kolonije, nama i jest cilj da nas zamijene, mi još malo radimo, ali morat će nas mlađi zamijeniti. U Viškovu imamo Kiparsku školu koja se zove po meni, već 15 godina, ja sam im pomogao da se pokrene i danas već imamo tri dečka koja su završila Likovnu koloniju u Milanu. Vrhunski su kipari, oni idu po kolonijama, a i ovdje u Ernestinovu imamo sina dopredsjednika Ivice Tolića, koji je počeo na Maloj koloniji. Sada je na četvrtoj godini Likovne akademije u Širokom Brijegu. Već četiri-pet godina je s nama ne samo u Ernestinovu nego i na kolonijama u Mađarskoj i po cijeloj Hrvatskoj - kaže Mato Tijardović.

Napominje da u fundusu imaju tristotinjak skulptura, a samo u Parku skulptura ih je gotovo 150. D. Pejić
U Galeriji Petar Smajić, depou, Parku skulptura i ernestinovačkim ulicama trenutno se nalazi 400-tinjak skulptura
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana