Osijek
PROMETNA NEKULTURA

Bez imalo srama parkiraju svoja vozila usred parka
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Posljednji slučaj zapanjujuće bahatog ponašanja osječkih vozača automobila dolazi iz Ulice Podvinje

Da se Osječani svoje limene ljubimce ne libe parkirati gdje god im padne na pamet, suprotno svim prometnim i komunalnim propisima, pa čak i u Perivoj kralja Tomislava, što je bio slučaj u vrijeme održavanja jedne vrlo posjećene manifestacije koja se svakog siječnja održava u Tvrđi, već je dobro poznata stvar.

Posljedni slučaj takvog zapanjujućeg bahatog ponašanja dolazi iz Ulice Podvinje. To je mala uličica koja se nadovezuje na Dubrovačku ulicu, nedaleko od željezničke postaje na pruzi za Našice. Tamo smo prije nekoliko dana, točnije u nedjelju, 9. kolovoza, na travnatoj površini duboko u parku zatekli dva parkirana vozila, a kako to nije prvi put da smo ih tamo zatekli, očito je da si je netko od stanovnika dio parka prisvojio kao parking. Iako ne bi smjelo biti izgovora za takvo postupanje, još bismo mogli shvatiti da su parkirali samo nakratko, ili u kroničnom nedostatku prostora za parkiranje, međutim, ništa od toga nije slučaj. Vozila su tamo parkirana često i cijeli dan, a mjesta na asfaltiranim površinama ima sasvim dovoljno. Riječ je, dakle, o čistoj bezobzirnosti i nemaru prema zelenilu. I inače je taj parkić kritična točka, jer nerijetko i taj jedan jedini koš za otpad koji se u njemu nalazi zatičemo prepunog otpadom iz kućanstava.

Takva praksa sasvim sigurno neće prestati sve dok nadležne institucije, u prvom redu Komunalno redarstvo grada Osijeka, ne počnu nešto poduzimati.

Prometnom kaosu u Osijeku, o čemu smo više puta pisali, svakako pridonosi i činjenica da u gradu više od dvije godine nemamo pauk-službu, što brojni vozači očito iskorištavaju. Iako Grad Osijek raspolaže sa svega pet komunanih redara, što je svakako nedostatan broj, oni su tijekom prošle godine ispisali više od 1200 kazni za parkiranje na zelenoj površini!

Ivan Alilović
PREDVIĐENE KAZNE OD 300 DO 1000 KUNA
Članak 107. Odluke o komunalnom redu grada Osijeka kaže da je zabranjeno zaustavljati ili parkirati vozila ili radne strojeve na javnim zelenim, zemljanim i drugim sličnim površinama koje nisu prometnim znakom za tu namjenu označene, osim vozila koja služe održavanju. Vozila parkirana na takvim površinama blokirat će se ili premjestiti na trošak vlasnika, no to je u Osijeku nemoguće zbog nepostojanja odgovarajuće službe. No, prema članku 136., pravne sobe koje čine gore navedene radnje bit će kažnjene novčanom kaznom od 1000 kuna, obrtnici s 500, dok je za fizičke osobe propisana kazna od 300 kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike