Dome slatki dome
KUĆNA LJEKARNA

Zlatna pravila za branje jestivog i ljekovitog bilja
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Htjeli biste imati vlastitu kućnu ljekarnu, no isključivo od prirodnih sastojaka? Zašto ne biste otišli u prirodu i ubrali jestivo i ljekovito bilje, koje vam je nadohvat ruke? U kolovozu možete brati: drenjinu, metvicu, neven, oman, pelin, piriku, sljez (bijeli), valerijanu (cvijet), žutiku, zlatnicu i komušinu. Donosimo vam zlatna pravila kojih biste se trebali pridržavati prije početka branja, sušenja i skladištenja jestivog i ljekovitog bilja.

- Za osobne ili komercijalne potrebe skupljanja i branja nedrvnih šumskih proizvoda potrebno je ishoditi dozvolu od Hrvatskih šuma. Berači koji zatraže dozvolu dobivaju godišnju dozvolu bez naknade. Ona vrijedi do 31. prosinca tekuće godine za sve nedrvne šumske proizvode osim tartufa. Uvijek berite samo one biljke čije je branje zakonom dopušteno i, ako je potrebno, zatražite dozvolu za branje. Berite na području gdje ima puno bilja. Nikada nemojte brati cijelu biljku ili je čupati zajedno s korijenom.

- Bilje berite tamo gdje ono prirodno raste ili u svom vrtu ako ste ga zasadili. Pazite da su te biljke koje su namijenjene jelu i liječenju udaljene od prometa i automobila jer bi vam njihova upotreba u suprotnom mogla donijeti više štete nego koristi.

- Uvijek skupite zalihu koja će vam biti dovoljna za godinu dana. Ako bilje pravilno osušite i skladištite, one će zadržati svoju ljekovitost godinu dana.

- Berite samo onaj dio biljke koji vam je potreban i birajte biljke koje su u cvatu (a ne one ocvale) ili prema uputama. Nikad nemojte brati vlažne biljke ili ići u branje nakon kiše. Najbolje vrijeme za branje su sunčani i topli dani, i to osobito u jutarnjim satima.

- Bilje koje uberete, stavite u košaru ili papirnatu vrećicu ili neku vrećicu koja ‘diše‘. Biljke nikada nemojte gnječiti ili pritiskati, a oštećene dijelove biljke uklonite odmah tijekom branja.

- Ljekovite biljke uvijek sušite u hladu i na prozračnom mjestu. Svježe nabrano bilje trebate što prije rasprostrijeti na prikladnu podlogu za sušenje (drvo, tkanina, papir, mrežica). Korijenje operite, obrišite i objesite na mjesto gdje ima propuha. T.K.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike