Kultura
PRIRODOSLOVNI MUZEJ RIJEKA PARTNER U ČETIRI EU PROJEKTA

Od krškog krajolika do puteva Frankopana
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Osmišljen je i multimedijalni interdisciplinarni prikaz krša te putujuća izložba i održan prvi Festival krša
Prirodoslovni muzej Rijeka sudjeluje u četiri EU projekta kao partner te je u sklopu njih dosad proveo brojne aktivnosti, od istraživanja i zaštite biološke raznolikosti do osmišljavanja edukativnih programa. Primorsko-goranska županija, osnivač te ustanove, priopćila je da je muzej partner u projektima "LIKE - Život na krškom rubu", "CLAUSTRA+ - Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum", "KRASn‘KRŠ - Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku" i Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana".


Područje interesa projekta "LIKE - Život na krškom rubu" je krški rub, niz strmih stijena i vapnenačkih padina u Sloveniji i Hrvatskoj na sjeveru Istre, preko Ćićarije do Učke. Na ovom području je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje, ističu iz županije.


Bogat prirodni potencijal područja pod sve je većim pritiscima posjetitelja, ali i dugih ljudskih aktivnosti, s obzirom na neposrednu blizinu gusto naseljenih područja s koparsko-tršćanske i opatijske strane.


Muzej je u okviru ovog projekta štitio i obnavljao biološku raznolikost, uspostavom zajedničkog programa upravljanja i praćenja stanja Natura 2000 sa slovenskim partnerima. Nabavljena je potrebna oprema za dodatna terenska i laboratorijska istraživanja, uređen je poseban dio Botaničkog vrta uz zgradu muzeja namijenjen zaštiti biljnih vrsta u posebnom režimu zaštite.


Osmišljen je i realiziran edukativni program Natura 2000, u sklopu kojeg su priređeni online materijali i provedeno više od 40 radionica u muzeju i drugim lokacijama.


Cilj projekta "CLAUSTRA +" je turističko vrednovanje ostataka antičkog obrambenog kompleksa Claustra Alpium Iuliarum od Rijeke do područja uz Soču u Sloveniji. Muzej je sudjelovao u pedesetak predavanja, radionica i vodstva u muzeju i na terenu. Dva je puta održana manifestacija "Rimska noć u prirodi", pokraj konzerviranih ostataka obrambenog zida kod Studene, sjeverno do Rijeke. Obavljena su i terenska istraživanja u cilju utvrđenja modela vegetacije u rimsko doba, a u Botaničkom vrtu muzeja otvoren je Rimski vrt s biljkama koje su Rimljani koristili i koje su nekada rasle na području kompleksa Claustre.


U sklopu projekta „KRASn‘KRŠ" radilo se na prilagodbi turističke ponude potrebama modernih posjetitelja vezano uz četiri postojeća objekta krške baštine u Sežani, Škocjanskim jamama, Brodu na Kupi i Puntu, koji su se nadogradili u interpretacijske centre, a muzej je izradio krovnu interpretacijsku strategiju.


Osmišljen je i multimedijalni interdisciplinarni prikaz krša te putujuća izložba i održan prvi Festival krša. Među ostalim aktivnostima, Prirodoslovni muzej Rijeka trasirao je poučnu stazu na širem području Malog Platka i otvorio Interpretacijski centar Visoki krš u sklopu uređenja novog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.


Muzej je projektni partner i na projektu „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“, u cilju zaštite i prezentacija kulturne baštine velikaške obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije, koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta.


U stalnom postavu u Kaštelu Zrinskih će se na atraktivan način i uz korištenje najsuvremenijih muzeografskih pristupa i tehnologija prikazati prirodnu baštinu Kupske doline i Gorskog kotara, od Kupe i života u njoj, goranskih šuma i njihovih stanovnika do najviših vrhova planina.
Posjetitelji će moći naučiti više o uvjetima života na različitim staništima, o rijetkim i ugroženim vrstama, ali i tradicijskom suživotu čovjeka i prirode na ovom području. Uređenje ovog postava očekuje se krajem 2020. godine, izvijestila je Primorsko-goranska županija. Hina
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike