Regija
OBITELJ MARIĆ IZ VRBANJE NE STRAHUJE ZA TRŽIŠTE

Začinska dimljena i tucana paprika osvojile su kupce
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Pod paprikom imaju pet hektara, berba od početka rujna do kraja listopada
VRBANJA

Obitelj Marić iz Vrbanje, na istoku županjske Posavine, godinama se bavi poljoprivredom i primjer je da su upornost i zajedništvo ključ uspjeha za dobar i kvalitetan život na selu. Predanim radom, znanjem i bogatim iskustvom čvrste je temelje još prije više od četiri desetljeća postavio neumorni Darko, ponosni otac četiriju sinova, od kojih su dvojica, Ivan i Branimir, naslijedila ljubav prema plodnoj vrbanjskoj grudi i nastavila obiteljsku tradiciju.

Obrađuju 200 hektara, bave se ratarstvom i povrtlarstvom, a posjeduju dva OPG-a i jedan poljoprivredni obrt.

- Zemlju obrađuje moja obitelj, bratova obitelj te otac i majka, radimo sve zajedno, u dogovoru, i sve odlično funkcionira - govori nam Ivan. Sve što zarade ulažu dalje u poljoprivredu, u strojeve, opremu, mehanizaciju, skladišne i druge kapacitete kako bi unaprijedili i modernizirali proizvodnju i bili što kvalitetniji i konkurentniji. Itekako su svjesni činjenice da su nova ulaganja jamstvo opstanka u samome vrhu.

Zahtjevna kultura
Marići su nadaleko poznati proizvođači vrhunske ekološke začinske paprike, bez koje nema ni dobrog kulena. Ove je godine imaju na pet hektara i za sada je u odličnom stanju.

- Nakon nicanja bilo je manjih oštećenja zbog leda koji je zahvatio naše područje, ali paprika se uspjela oporaviti. Posljednjih nekoliko dana bile su vrlo visoke temperature, što paprika baš i ne voli, ali uspješno se othrvala – zadovoljan je Ivan. Očekuje dobre prinose, kao i svake godine, jer u papriku puno ulažu.

Trebali bi ubrati oko pet tona ljute i slatke paprike i vjeruje da će proizvesti dovoljne količine mljevene paprike za potrebe svojih stalnih kupaca, ali i za nova tržišta. Napominje da je začinska paprika jako zahtjevna kultura, koja iziskuje puno znanja i ručnog rada te navodnjavanja, koje je jako važno u određenom razdoblju proizvodnje. Potrebno je dosta ruku za okopavanje i berbu, koja je također vrlo zahtjevan, odgovoran i "pipkav" posao, jer se moraju brati samo zreli i jako crveni plodovi te se peteljka odmah odvaja (otkida), zbog što bolje kvalitete mljevene paprike. Nakon sušenja opet se sva paprika mora ručno prebrati i ukloniti loše i oštećene plodove, a potom ju valja nekoliko puta mljeti. Iako je u istočnom dijelu županjske Posavine sve veći problem naći radnu snagu, jer mnogo je ljudi otišlo u potrazi za boljim životom, Marići imaju svoje stalne berače, njih 20-ak, kojima su, priznaju, jako zahvalni što im se svake godine vraćaju. Prvo branje paprike planiraju za početak rujna i trajat će sve do kraja listopada. Ove će godine u pogonu biti i nova sušara, koja će omogućiti veće kapacitete.

Narudžbe stižu
Za kilogram mljevene začinske paprike potrebno je oko osam kilograma svježe paprike. Uzorke mljevene paprike nose na analizu jer mora biti potpuno zdravstveno ispravna, bez ikakvih kemikalija i umjetnih boja, i tek tada je stavljaju u prodaju. Posjeduju certifikat i svojim imenom jamče kvalitetu svojih proizvoda. Iako berba još nije počela, Marićima već stižu narudžbe iz raznih djelova Hrvatske, jer kupci hoće na vrijeme osigurati kvalitetnu domaću začinsku papriku, a upiti stižu i iz Poljske, Austrije, Njemače, Češke... Njihova paprika najviše se koristi za kulenove i kobasice, tradicionalne slavonske specijalitete, koje i sami proizvode, a otočani je koriste i za brudet. A s obzirom na iskazane potrebe tržišta, shvatili su da je jako važno imati raznolik finalni proizvod.

- Iz godine u godinu imamo i nove kupce, koji su oduševljeni vrhunskom kvalitetom našeg domaćeg proizvoda. U ponudi imamo mljevenu ljutu i slatku, tucanu ljutu te dimljenu slatku i ljutu papriku, za svačiji ukus - ističe Ivan. Dimljena paprika pravi je hit i jako je tražena, prvi su krenuli u to i iznimno su zadovoljni povratnim reakcijama kupaca. Nakon sušenja plodovi idu na dimljenje tri-četiri dana, dok ne poprime miris dima. Papriku dime na slavonskoj hrastovini, i potom ide na mljevenje.

Cijena je već godinama ista, 100 kuna za kilogram mljevene ljute i slatke paprike, a dimljena i tucana je 120 kuna.

Za dobru papriku, objašnjavaju Marići, najvažnija je kakvoća zdravog ploda, kako bi se dobila kvalitetna mljevena paprika, intenzivno crveneu boje i okusa, a bitna je i granulacija paprike, da bude što sitnija.

Marija Lešić Omerović
PROIZVODE I ČEŠNJAK, BUČINO ULJE, CVIJEĆE...
Uz vrhunsku začinsku papriku, koju proizvode već 15 godina, Marići se bave i proizvodnjom češnjaka čiji prinos ove godine nije bio zadovoljavajući, ali je kvaliteta bila jako dobra. Proizveli su i rasad kupusa, trenutačno je u intezivnom porastu, a najviše se koristi za jesensko kiseljenje. Iz godine u godinu povećavaju površinu i ove ga godine imaju na jednom hektaru. “Već treću godinu bavimo se i proizvodnjom buča, od čijih sjemenki proizvodimo vrhunsko bučino ulje, odlične kvalitete. Zadovoljni smo prodajom na tržištu, kao i naši kupci koji ulje konzumiraju”, kaže Ivan. Njegova supruga Mirna krenula je u proizvodnju cvijeća u plasteniku, trenutačno su ondje krizanteme, a na proljeće stižu i nove vrste cvijeća. Imaju, napominje, još nekih ideja kojima planiraju proširiti proizvodnju na svome OPG-u.
Cijena je već godinama ista - 100 kuna za kilogram mljevene, a dimljena i tucana paprika stoji 120 kuna
prinosi
UBRAT ĆE

PET TONA

PAPRIKE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike