Novosti
UPUTE POLICIJE HODOČASNICIMA KOJI ĆE IĆI PREMA ALJMAŠU

Vozači, koristite kratka svjetla, pješaci, hodajte lijevom stranom ceste
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.

Policijska uprava osječko-baranjska uputila je savjete hodočasnicima i svim sudionicima u prometu za 14. i 15. kolovoza, u povodu proslave blagdana Velike Gospe u Aljmašu. Dan prije, kao i na sam blagdan Velike Gospe, na državnoj cesti na istočnom dijelu osječke obilaznice te na državnoj cesti broj 213, od Sarvaša do Bijelog Brda, očekuje se veliki broj hodočasnika, odnosno pješaka, vozača motornih vozila i biciklista.

- Kako bi svim hodočasnicima i sudionicima u prometu osigurali sigurnost te postigli optimalnu protočnost prometa, želimo dati nekoliko savjeta. Pozivamo sve vozače da uoči i na sam blagdan Velike Gospe na put krenu na vrijeme, da budu strpljivi i oprezni te poštuju prometne propise, tijekom noći neka koriste kratka svjetla kako ne bi zasljepljivali pješake te da brzinu prilagode uvjetima na cesti, odnosno velikoj gustoći prometa vozila i pješaka. ako uoče nesretni slučaj na prometnici poručujemo da ozlijeđenima pruže prvu pomoć, a potom obavijeste medicinsku pomoć (194) i policiju (192), a u slučaju manjih prometnih nezgoda samo s materijalnom štetom uklone vozila s kolnika i popune Europsko izvješće. Ako, pak, traže da se izvrši očevid neka pozovu policiju (192 ili 112) - savjetuje Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Iz policije poručuju hodočasnicima i vozačima da poštuju prometne znakove i upute policajaca koji će se ondje nalaziti.

Kako će velik broj vjernika hodočastiti pješice, iz policije pozivaju na poseban oprez tijekom kretanja kolnikom. Pješaci se u naseljenim mjestima trebaju kretati nogostupom, a izvan naselja lijevom stranom kolnika u smjeru kretanja, dakle ususret nadolazećim vozilima, i to u koloni jedan iza drugoga. Preporučljivo je nositi odjeću (prsluke) s reflektirajućim oznakama i svjetiljke.

Biciklisti se kolnikom moraju kretati desnom stranom u koloni jedan iza drugoga te su u obvezi nositi reflektirajuće prsluke, ili reflektirajuću odjeću te biti propisno osvijetljeni s prednjim bijelim svijetlom i zadnjim crvenim svjetlom.

- Napominjemo da će policijski službenici postaja prometne policije Osijek 14. kolovoza provesti i preventivnu akciju zaštite pješaka i biciklista u prometu te će pješacima i biciklistima dijeliti reflektirajuće prsluke s natpisom "Ne želim biti žrtva u prometu", kao i pisane upute za sigurno sudjelovanje u prometu - poručuju iz policije. S.Lacić
Pješacima i biciklistima dijelit će se reflektirajući prsluci s natpisom “Ne želim biti žrtva u prometu”
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama