Novosti
U HRVATSKOJ PORASTAO BROJ NOVOOBOLJELIH

Žarišta su noćni klubovi, pojačane su inspekcije
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Inspektori su utvrdili ukupno 21 nepravilnost te izrekli četiri upozorenja

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj ponovno je znatno porastao, i prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite zabilježen je 91 novi slučaj oboljenja, a dvije su osobe preminule. Riječ je o dvije starije ženske osobe (1941. i 1946. godište) iz Vinkovaca i Osijeka. U našoj zemlji trenutačno je ukupno 618 aktivnih slučajeva, od čega je 115 osoba na bolničkom liječenju, a pet je i na respiratoru. Najviše novooboljelih zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 24 testirane osobe bile su pozitivne na koronavirus, nakon čega slijedi Grad Zagreb sa 17 novih slučajeva bolesti COVID-19.

U samoizolaciji trenutačno je 2111 osoba. Do utorka ukupno je testirano 130.688 osoba, od toga 1309 u posljednja 24 sata.

Nakon misnih slavlja i vjenčanja, koja su jedno vrijeme bili proglašavani najvećim uzročnicima širenja koronavirusa, posljednjih tjedana žarišta zaraze postali su noćni klubovi gdje se mladi zabavljaju ne obazirući se na epidemiološke preporuke. Stoga nije čudno da je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen i najveći broj novooboljelih i to među mlađom populacijom. Treba tome pridodati i da je turistička sezona u punom jeku, što znači da su noćni klubovi puni mladih koji se ne pridržavaju preporuka Stožera niti strahuju od moguće zaraze.

Noćni klubovi
Iako iz Nacionalnog stožera, ali i lokalnih stožera civilne zaštite neprestano upozoravaju vlasnike klubova da se obvezno pridržavaju strogih mjera zaštite zdravlja, u znatnom dijelu to se ne čini te su tako zatvoreni prostori i dalje najveći razlozi širenja koronavirusa. Naime, u takvim se prostorima teško pridržavati distance od 1,5 metara, a dio klubova nema ni dobru klimatizaciju, što je također jedan od razloga mogućeg širenja zaraze. Povećan broj inspekcija i prijetnje kaznama izgleda da nemaju utjecaja na vlasnike objekata i goste da se pridržavaju epidemioloških mjera te se sve češće govori kako bi vrlo brzo mogle uslijediti i strože mjere koje bi Nacionalni stožer mogao donijeti ne dođe li tijekom idućih dana do smanjenja broja novooboljelih.

Iza Splita i Zagreba najveći broj novih osoba pozitivnih na virus zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je šestero novooboljelih, od čega petero iz Vinkovaca i jedna osoba iz Bapske. Ukupan broj oboljelih od početka epidemije je 514, od kojih su 344 osobe izliječene, a pet ih je preminulo. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 15 zdravstvenih radnika, i to dva liječnika, sedam medicinskih sestara/tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni radnik, dok ih je 19 u samoizolaciji.

Na području Osječko-baranjske županije u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u isto je vrijeme obrađeno 158 uzoraka, od čega su četiri osobe bile pozitivne na koronavirus, od toga tri su s područja grada Osijeka, a jedna iz općine Darda. U osječkom KBC-u hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a trenutačno nitko nije na respiratoru, no, na žalost, preminula je jedna osoba. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za šest osoba koje su novi kontakti oboljelih, a trenutačno su u samoizolaciji ukupno 173 osobe.

Nije bilo kršenja mjera samoizolacije, jer su u pet samoinicijativnih provjera policije sve osobe zatečene na prijavljenim adresama.

45 nadzora
Inspektori i službenici civilne zaštite u pratnji policije tijekom protekloga vikenda obavili su 45 nadzora, odnosno kontrole provođenja propisanih epidemioloških mjera. Najviše, čak 17 nadzora, obavljeno je u noćnim klubovima, a provjeravalo se i šest ugostiteljskih objekata, pet prodavaonica i trgovina te po tri pekarnice i upravne tvrtke, dva frizerska salona, kladionice i tržnice te jedna ljekarna. Provjeravano je i poštivanje mjera na četiri javna okupljana. Inspektori su utvrdili ukupno 21 nepravilnost, u pravilu nepoštivanje fizičke distance i propisa o higijeni te su izrekli četiri usmena upozorenja.

S nadzorom je nastavljeno i u ponedjeljak te je obavljeno 29 provjera na području Osječko-baranjske županije, i to u sedam ugostiteljskih objekata, šest upravnih tvrtki, po četiri prodavaonice i trgovačka centra, po dvije benzinske crpke, pekarnice, nekoliko stambenih objekata, tržnica te po jedna osiguravajuća kuća i mesnica. Izrekli su jedno upozorenje zbog nekorištenja zaštitnih maski.

Tomislav Prusina
5740
5740

ukupno je zabilježeno zaraženih osoba koronavirusom od pojave prvog oboljeloga u Hrvatskoj
U BiH 15 preminulih
U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 208 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najmanje 15 osoba preminulo je u toj zemlji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze. U Sloveniji je u istom tom razdoblju na koronavirus testirano 1058 osoba, pri čemu je potvrđeno 18 novih zaraza, a jedan je zaraženi pacijent umro, objavila je u utorak slovenska vlada na Twitteru. U Srbiji je potvrđeno šest preminulih osoba, a registrirano je 235 novooboljelih osoba.