Svijet
PUTIN OBJAVIO DA JE RUSIJA RAZVILA UČINKOVITO CJEPIVO PROTIV COVID-19

Znanstvenici: Kako da vjerujemo Rusiji bez podataka o ispitivanju cjepiva?
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.

Ruska najava odobrenja za cjepivo protiv koronavirusa nakon manje od dva mjeseca kliničkih ispitivanja na ljudima izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško vjerovati cjepivu za koje nisu objavljeni svi podatci iz tih ispitivanja.


Odlučna da bude prva u svjetskoj utrci u razvoju cjepiva protiv pandemijske bolesti COVID-19, Rusija tek treba provesti kliničko ispitivanje širokih razmjera, koje će rezultirati podatcima o tome djeluje li - a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomislen" potez. "Rusija zapravo provodi eksperiment na razini velike populacije", kaže Ayfer Ali, specijalistica za ispitivanja lijekova u Warwick Business School u Britaniji. Ona kaže kako takvo munjevito odobravanje može značiti da se moguće negativne nuspojave cjepiva neće otkriti. A one, iako vjerojatno rijetke, mogle bi biti teške, upozorava ona. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je cjepivo koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da je dano jednoj od njegovih kćeri.


Francois Balloux, stručnjak genetskog instituta pri University College London, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".


"Masovno cijepljenje s neprimjereno testiranim cjepivom neetično je", kaže on. "Bilo koji problem s ruskim programom cijepljenja bio bi poguban i po negativnim učincima na zdravlje, ali zbog toga što bi odgodio prihvaćanje cjepiva u populaciji." Njegove riječi potvrđuje i Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College London, koji kaže da bi kolateralna šteta primjene cjepiva za koje se ne zna je li sigurno i učinkovito bila "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".


U ovom trenutku desetak proizvođača lijekova diljem svijeta koji razvijaju cjepivo provodi ispitivanja mogućih cjepiva na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetke tisuća dobrovoljaca. Nekoliko njih, koji su najviše odmaknuli, poput Moderne, Pfizera i AstraZenece, nadaju se da će do kraja godine znati jesu li njihova cjepiva sigurna.


Svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti cjepiva i podnijeti ih nadležnim tijelima u SAD-u, Europi i drugdje na provjeru. Rusko je ministarstvo zdravstva takvo odobrenje izdalo prije takvih ispitivanja, koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju tisuće ispitanika. Takva ispitivanja smatra se nužnim preduvjetom dobivanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet. Peter Kremsner, stručnjak njemačke sveučilišne bolnice u Tuebingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju cjepiva CureVac, kaže da je ruski potez bezobziran. "Normalno trebate velik broj ljudi testirati prije odobrenja cjepiva", kaže on. "Mislim da je bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi."


Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskom cjepivu, uključujući kako je napravljeno i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li spriječiti infekciju COVID-19, ostavlja u mraku znanstvenike, zdravstvene vlasti i javnost.
"Nemoguće je znati je li rusko cjepivo učinkovito bez podnošenja znanstvenih podataka na analizu", kaže Keith Neal, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom sveučilištu Nottingham. H
"Sputnik V"
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ruske vlasti razgovaraju o procesu moguće provjere sigurnosti i učinkovitosti za novo cjepivo protiv COVID-19 koje je odobrila Rusija, rekao je glasnogovornik WHO-a u utorak. Rusija je svoje prvo odobreno cjepivo protiv COVID-19 nazvala "Sputnik V" za inozemna tržišta, što je referenca na prvi svjetski satelit i na to što ga Moskva vidi kao svoj uspjeh jer je prva zemlja koja je odobrila cjepivo, rekao je u utorak visoki dužnosnik. Ruskim zdravstvenim djelatnicima ponudit će se da se dobrovoljno cijepe. Diljem svijeta razvija se više od 100 mogućih cjepiva.
Možda ste propustili...

VRHOVNI SUD SAD-A POD PRITISKOM, ALI SENAT SE OPIRE TRUMPU

Protiv imenovanja suca prije izbora

ZBOG PORASTA ZARAZA KORONAVIRUSOM

Češki ministar zdravstva podnio ostavku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPAD S RAČUNALNIH SERVERA LOCIRANIH U RUSIJI, KINI I VIJETNAMU

Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada

2

AKTIVNIH SLUČAJEVA ZARAZE 1588

Slovenija: 184 nove zaraze, stanje se ne popravlja

3

SVJETSKI DAN MIGRANATA I IZBJEGLICA

Papa šalje pomoć migrantima u BiH