Svijet
DIPLOMATSKA MISIJA SAD-A

Pompeo turneju po Europi počeo u Pragu
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo u utorak je posjetom Češkoj počeo petodnevnu turneju po srednjoj Europi, a sa svojim domaćinima ponajprije će razgovarati o Kini i 5G mreži. Pompeo će u Češkoj provesti dva dana, a potom slijede posjeti Sloveniji, Austriji i Poljskoj, koja će ugostiti i dio američkih trupa koje napuštaju Njemačku. Svoje sugovornike pokušat će uvjeriti da prilikom gradnje 5G mreže zaobiđu Huawei, kineskog telekomunikacijskog diva kojeg Washington smatra prijetnjom.


Jedna od tema razgovora također će biti i smanjivanje energetske ovisnosti srednjoeuropske regije o Rusiji. Američki državni tajnik sastat će se s češkim šefom diplomacije Tomasom Petricekom u Plzenu, gdje će odati počast američkim vojnicima koji su 1945. oslobodili taj grad od nacista. U srijedu se sastaje s češkim i američkim gospodarstvenicima s kojima će razgovarati o 5G mreži, a potom slijedi sastanak s premijerom Andrejom Babišem. Nakratko će se obratiti zastupnicima u češkom Senatu i porazgovarati s, kako piše AFP, proruskim i prokineskim predsjednikom Milošem Zemanom, U četvrtak stiže u Sloveniju na potpisivanje bilateralnog sporazuma o sigurnosnim pitanjima vezanim uz 5G. Isti dan odlazi u Austriju na sastanak s kancelarom Sebastianom Kurzom s kojim će razgovarati o američko-austrijskoj trgovini i sudjelovanju Austrije u misijama očuvanja mira u svijetu. Na kraju turneje Pompeo će doputovati u Poljsku (subota), gdje će razgovarati o preraspoređivanju trupa koje se povlače iz Njemačke. Pentagon je nedavno objavio da iz Njemačke vraća oko 6400 vojnika, a 5600 premjestit će u druge savezničke članice NATO-a.
Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je da će SAD u Poljskoj razmjestiti najmanje 1000 vojnika i uspostaviti zapovjednu strukturu istočnog krila NATO-a.H
Možda ste propustili...

NAPAD S RAČUNALNIH SERVERA LOCIRANIH U RUSIJI, KINI I VIJETNAMU

Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada

MAĐARSKI PREMIJER

Orban podržao Trumpa

LITVA, POLJSKA I RUMUNJSKA ŽELE “MRKVU” ZA BJELORUSIJU

Tihanovska traži sankcije za bjeloruske dužnosnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOŠE VIJESTI ZA PREDSJEDNIKA SAD-A PRIJE PREDIZBORNE DEBATE

Trump u dvije godine platio samo 750 dolara poreza na dobit, a zaradio je milijune

2

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING

BiH je nemoguća za upravljanje

3

SRBIJANSKI MINISTAR OBRANE

Vulin opet sanja “veliku Srbiju”