Novosti
POSLJEDICE EPIDEMIJE

Prošli tjedan 21 posto manje izdanih računa
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu, u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, broj računa smanjen za 21 posto, a njihov iznos za 15 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 3. do 9. kolovoza ove godine u svim djelatnostima izdano je 45,07 milijuna računa, što je za 21 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu. Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 4,36 milijardi kuna, što je za otprilike 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je u trgovini na veliko i malo broj računa pao za 18 posto, na 25,6 milijuna, a iznos računa za sedam posto, na 2,7 milijardi kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 26 posto manje računa, ukupno njih 9,16 milijuna, a i njihov je iznos smanjen za 26 posto, na 984,7 milijuna kuna.

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno razdoblje od 27. srpnja do 2. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima prošloga tjedna smanjen je za dva posto, dok je njihov iznos ostao otprilike isti.

Pritom je u trgovini broj računa pao dva posto, a iznos je ostao isti, dok je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broja računa ostao isti, no njihova je vrijednost na tjednoj razini porasla za osam posto.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj do jučer, odnosno u razdoblju od 24. veljače do 9. kolovoza ove, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj fiskaliziranih računa manji je za 28 posto, a njihov iznos za 19 posto.

Ove godine, naime, u tom je razdoblju izdano 824,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 76,5 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 22 posto, na otprilike 513 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala za deset posto, na 54,67 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa smanjen je za 44 posto, na 114,93 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 50 posto te iznosi 7,5 milijardi kuna.

Unatoč padu rezultati su ipak bolji od očekivanih.

Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić prije nekoliko dana rekao je da su porezni prihodi od početka godine do sada između 14 i 15 posto niži u odnosu na lani, ocijenivši kako je punjenje proračuna na tragu Vladinih očekivanja, ali da su stvari pod kontrolom. Marić je kazao da je dosadašnje ostvarenje proračuna u srpnju na tragu očekivanoga, a u nekim segmentima čak i blago bolje od toga.H
U prošlom tjednu naplaćeno je 15 posto manje iznosa u odnosu na isti tjedan prošle godine
Možda ste propustili...

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto