Regija
POMOĆ MLADIMA

Subvencionirat će im gradnju ili kupovinu kuća
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Potpora se može ostvariti po tri osnove, ali ne može biti veća od maksimalno propisanog iznosa
PETRIJEVCI

Općina Petrijevci proteklih se dana pridružila brojnim općinama i gradovima u Slavoniji i Baranji koje se na različite načine i raznim mjerama bore protiv iseljavanja svog mladog stanovništva. Iz tih razloga je na posljednjoj sjednici i Općinsko vijeće Općine Petrijevci usvojilo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih na području općine Petrijevci.

Ovim mjerama se namjerava pomoći stanovništvu u rješavanju stambenog pitanja u cilju zadržavanja postojećeg i povratak iseljenog stanovništva te poticanja naseljavanja mladih na područje Općine Petrijevci.

Općinski načelnik Petrijevaca Ivo Zelić, sukladno ranijim planovima i najavama u vezi s ovom problematikom, objavio je i Javni poziv za podnošenje prijava mladih za ostvarenje financijske pomoći, odnosno subvencije u okviru navedenog programa mjera. Na području petrijevačke Općine potporu mogu ostvariti mladi ljudi do 40 godina starosti, odnosno građani Općine Petrijevci koji imaju prijavljeno prebivalište na ovom području. Financijsku pomoć Općina Petrijevci daje za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta na području općine Petrijevci, zatim za gradnju kuće ili pak za adaptaciju kuće ili stana. Iznos subvencije koji pojedina osoba može ostvariti je deset posto kupoprodajne cijene kuće ili stana, vrijednosti izgradnje ili adaptacije do maksimalnog iznosa od 30.000 kuna.

Potpora se može ostvariti po sve tri osnove, ali ona ne može biti veća od maksimalno propisanog iznosa. Subvencija se može ostvariti za sva ulaganja nastala već tijekom 2020. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena utvrđuje se na temelju kupoprodajnog ugovora, sklopljenog nakon 1. siječnja 2020. godine, te potpisanog i ovjerenog kod javnog bilježnika, a valjanim prijaviteljem smatra se i podnositelj koji je kupnjom stambenog objekta postao suvlasnikom na kupljenoj nekretnini zajedno sa svojim bračnim ili izvanbračnim drugom.

Valja naglasiti i podatak da je podnositelj zahtjeva kojem je odobrena financijska pomoć za kupnju stambenog objekta na području općine Petrijevci te je time postao korisnikom ove mjere, dužan sebe kao i članove svoje obitelji prijaviti na adresi tog kupljenog stambenog objekta u roku od 24 mjeseca nakon zaključenja ugovora o dodjeli financijske pomoći ili subvencije i dužan je zadržati to prebivalište i boravište sljedećih pet godina.

Prijave za sve navedene mjere moguće su od raspisivanja Javnog poziva pa sve do 31. prosinca ove godine, napominju iz Općine Petrijevci.

Lidija Aničić
30

tisuća kuna maksimalan je iznos subvencije koji pojedina osoba može ostvariti ovim putem, napominju
Prijavu podnijeti u pisanom obliku
Kako su pojasnili, prijava na Javni poziv uz potrebnu dokumentaciju podnosi se Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Petrijevci u pisanom obliku na obrascu prijave koji izrađuje Jedinstveni upravni odjel. Obrazac se može preuzeti na internetskoj stranici Općine Petrijevci ili u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Petrijevci svakog radnog dana.

Iz Općine Petrijevci poručuju da se zahtjevi za potporu dostavljaju tijekom cijele godine, a rješavaju se prema vremenu zaprimanja, dok će sredstva za ovu namjenu biti osigurana u općinskom Proračunu.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike