Osijek
EUROPSKI NOVAC OSIJEKU

Za dva projekta iz EU-a dobili 43 milijuna kuna
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Riječ je o nepovratnim sredstvima za projekte IT park Osijek i Centar za posjetitelje Tvrđa

Dobrobit od sredstava iz europskih fondova svakako je u tome što se projekti koji se njima realiziraju odvijaju neovisno o promjenama političkog vodstva u državama članicama. U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori, birači su se odlučili za kontinuitet vlade koju vodi Andrej Plenković, ali i da je bilo drukčije, ništa ne bi dovelo u pitanje realizaciju projekata koje je, primjerice, Grad Osijek potpisao s resornim ministarstvom neposredno prije održavanja tih izbora.


Tom prilikom su u Osijeku potpisani ugovori o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte IT park Osijek i Centar za posjetitelje Tvrđa.


Prvi projekt ukupno je vrijedan 38 milijuna kuna, pri čemu je iznos sufinanciran od EU-a 30,4 milijuna kuna. Drugi je ukupno vrijedan 15 milijuna kuna, a i ovdje je iznimno visok udjel sufinanciranja, on iznosi 12,8 milijuna kuna. Oba projekta dio su najavljenog ITU mehanizama, koji se realizira kroz Urbanu aglomeraciju Osijek.


- Nakon potpisivanja tih ugovora mi poduzimamo naše iduće korake. Kada je riječ o IT parku, krećemo u izvođenje radova na niskogradnji na lokaciji u Gackoj ulici. Očekujemo da će taj dio radova biti gotov do kraja godine. Kada je riječ o Centru za posjetitelje, odmah raspisujemo javnu nabavu za izvođača radova - izvijestila je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika.
Projektom IT park Osijek planira se izgraditi zgrada IT poslovni centar, namijenjena za razvoj manjih i mlađih tvrtki iz područja informatičkih tehnologija, te urediti potrebha infrastruktura za dovođenje zgrade i okolnih parcela u funkciju. Okolne parcele još su prije ponuđene potencijalnim investitorima koji zapošljavaju veći broj ljudi i planiraju dodatno rasti te koji su voljni i sposobni samostalno investirati i graditi svoj objekt. "Okupljanjem ICT tvrtki na jednom mjestu stvorit će se sinergijski efekt razmjenom iskustava, znanja i poslovnih prilika. Projektom IT park stvorit će se nova, adekvatna i atraktivna poduzetnička infrastruktura koja za cilj ima omogućiti privlačenje, rasti i razvoj tvrtki iz IT sektora", podsjetila je Gamoš.


Dario Kuštro
radovi
U GACKOJ ZAVRŠIT ĆE DO KRAJA GODINE
PROJEKT CENTAR ZA POSJETITELJE TVRĐA
S druge je strane projekt Centar za posjetitelje Tvrđa, projekt prenamjene stare austrougarske konjušnice u Ulici cara Hadrijana (naspram istočnog ulaza u Tvrđu, nap. a.) u moderan prihvatni centar za turiste. Ovdje je riječ o rekonstrukciji, dogradnji i prenamjeni objekta koji pripada nekadašnjem vanjskom obrambenom prstenu Tvrđe, takozvanom hornwerku, površine 40 tisuća četvornih metara, smještenom uz državnu cestu. Zamišljeno je da Centar bude točka koja će okupljati turističke sadržaje cijele istočne Hrvatske i na jednom mjestu pružati turističke informacije vezane uz grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i širu regiju istočne Hrvatske, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima, parkirališna mjesta za autobuse i osobna vozila, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvor, turističke agencije, usluge za cikloturiste, prostor za turističke vodiče i druge sadržaje. Uz već realizirani projekt Stara pekara i Trg Vatroslava Lisinkog te započeto uređenje komunalne infrastrukture, ovo je treći projekt koji će turistički najpozantijem dijelu Osijeka, Tvrđi, dati posve novu vrijednost. I to ne samo vizualnu...
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike