Regija
OPORBA ŽELI POVUĆI ODLUKU O ZADUŽENJU

Lome se koplja oko gradnje gradskih bazena u Županji
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Očekuju li nezavisni i SDP-ovci na sjednici i potporu "oporbe" u redovima HDZ-a?
ŽUPANJA



Predstojeća gradnja gradskih bazena uznemirila je duhove u Gradskom vijeću Županje. Oporba se protivi načinu financiranja projekta i smatra da nije vrijeme za kreditno zaduženje.


Nezavisni i vijećnici SDP-a, njih sedam, zatražili su hitno sazivanje sjednice radi stavljanja izvan snage odluke o davanju jamstva na kreditno zaduženje trgovačkog društva Bazeni Županja te suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje ugovora o jamstvu. Gradsko vijeće, podsjećamo, u prosincu prošle godine donijelo je Odluku o davanju jamstva tvrtki Bazeni Županja d.o.o. kao instrument osiguranja za kredit u iznosu od 18,5 milijuna kuna kod HPB-a na rok otplate od 11 godina, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,45 posto za financiranje gradnje bazena. Tvrtku je osnovao Grad u svrhu realizacije projekta gradnje i budućeg upravljanja bazenima, jer će time "uhvatiti“ pretporez od približno 4.000.000 kuna, što je dvogodišnji kreditni anuitet. Oporbeni vijećnici smatraju da će kredit dugoročno opteretiti proračun i ugroziti financijsku stabilnost grada, na koju će se dodatno odraziti epidemiološka situacija u svijetu i u Hrvatskoj, zbog čega će trpjeti ostali korisnici proračunskog novca. Gradonačelnik Davor Miličević tvrdi da Županja nije kreditno prezadužena, da se sve radi po zakonu i u skladu s mogućnostima Grada, o svemu se vodi računa, a sve su pojedinosti, kaže, detaljno provjerili u Ministarstvu financija. Ističe kako zbog gradnje bazena proračun Županje neće biti ugrožen, nitko od proračunskih korisnika neće biti zakinut na bilo koji način, niti će građanima biti povećana bilo kakva davanja.


Sjednicu Gradskog vijeća, na zahtjev oporbenih vijećnika, predsjednica Nada Galović sazvala je za četvrtak, 13. kolovoza.


- Sazivanje sjednice u skladu je sa Statutom i poslovnikom Grada, to nije sporno, ali poenta je u tome što je odluka koju predlagatelji žele staviti izvan snage donesena još u prosincu, i nije mi jasno zbog čega su do sada čekali. Vjerojatno su ponukani predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u na lokalnoj razini i pojavom oporbe indirektno u HDZ-ovim redovima, čiju podršku sada vjerojatno očekuju. Zbog toga zasigurno i sazivaju sjednicu Gradskog vijeća jer, matematički gledano, oporba nema dovoljno ruku za izglasavanje svojih prijedloga. Čekamo sjednicu Vijeća pa ćemo vidjeti – kazao je. Kao odgovoran lokalni čelnik Miličević čvrsto ostaje pri svome stavu da bazeni Županji trebaju. To je, napominje, pitanje komunalnog standarda kakav imaju i drugi gradovi, o čemu treba voditi računa, a bit će i dio turističke ponude Županje.

- Dogovaramo način financiranja. Teoretski postoji mogućnost da se prenese i u sljedeću godinu i da ga kandidiramo prema europskim fondovima, jer sve dobro važemo. Zato smo malo i zastali s natječajem. Podnesen je zahtjev Ministarstvu financija za kreditno zaduženje jer želimo osigurati sve pretpostavke. Ovih će dana biti imenovan direktor tvrtke Bazeni Županja koja i raspisuje natječaj – kazao je.


Marija Lešić Omerović
GRAĐANI "ZA" BAZEN
Agencija za ispitivanje javnog mnijenja provela je u vremenu od 27. do 30. srpnja istraživanje na probabilističkom, jednostavnom slučajnom uzorku 880 ispitanika, punoljetnih građana i građanki Županje, korištenjem istraživačke metode CATI, računalno potpomognutog telefonskog intervjuiranja. Anketni upitnik sastojao se od jednoga pitanja, a cilj istraživanja nije bio otkriven. Na pitanje: „Podržavate li gradnju gradskog bazena u Županji?“, ispitanici su mišljenje izražavali odgovorima DA/NE, dok su se ostala izjašnjavanja izuzela iz rezultata. Od ukupno 880 ispitanih Županjaca koji su dali konkretan odgovor je 694. Rezultati su sljedeći: gradnju gradskog bazena u Županji prihvaća 71,04 posto ispitanika, a 28,96 posto ispitanika izjasnilo se negativno.
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike