Regija
MISA I PROCESIJA

Obilježili blagdan
Snježne Gospe
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
BAKIĆ

Prve nedjelje poslije 5. kolovoza u slatinskom prigradskom naselju Bakiću obilježava se blagdan Snježne Gospe.

Mještani Bakića i ostali vjernici sladojevačke Župe sv. Barbare i iz okolnih župa te hrvatski branitelji, okupili su se kod zvonika u središtu mjesta gdje je misu služio i procesiju oko zvonika vodio sladojevački župnik, vlč. Darijo Šimić. Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor, a procesiju i svetu misu članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, temeljnih ogranaka Bakić, Sladojevci i Gornji Miholjac te Gradske organizacije Slatina sa svojim zastavama, koje su predvodili predsjednici Ivica Pavin, Petar Derdić, Franjo Demeter i Željko Kolinger.

Snježna Gospa katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza, a nosi naziv po legendi iz 13. stoljeća, prema kojoj se u noći 3. kolovoza 352. godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskom patriciju Ivanu, tražeći da joj u čast sagrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom.

Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, pa je papa Liberije osobno obilježio granice buduće bazilike. Sagrađena bazilika po njemu je nazvana Liberijanska i jedna je od četiriju rimskih "velikih bazilika". P.Ž.
Najčitanije iz rubrike