Sport
OPROŠTAJ OD SEZONE

Osijek je pobijedio, ali na
Mačkamami slavile Splićanke
Objavljeno 9. kolovoza, 2020.
Nogometašice Osijeka nisu uspjele u namjeri da ove sezone vrate naslov prvaka u svoje dvorište

Uoči početka najvećeg hrvatskog derbija nogometašica, Osijek - Split, priređena je mala svečanost uz emotivnu notu. Nakon 22 godine u dresu Osijeka karijeru je odlučila zaključiti kapetanica Violeta Baban, predavši vrpcu Izabeli Lojni, koja je ujedno izabrana za najbolju osječku igračicu sezone i koja je dobila trofej "Branko Perković".

Pred popularnim osječkim "zečicama" u nedjelju poslijepodne bila je zahtjevna zaključna zadaća jer su trebale pobijediti lidera iz Splita sa šest i(li) više pogodaka razlike kako bi titulu prvaka države vratile na Mačkamamu. Nije im to pošlo za nogom, ali su dostojno završile prvenstvo, uvjerljivo porazivši Splićanke, koje su već u trećoj minuti otežale ionako tešku misiju domaćih. Dujmović je, naime, tada izmaknula zadnjoj liniji bijelo-plavih i plasirala loptu pokraj Slanovic, kada su se našle "oči u oči" - 0:1. Sedam minuta poslije domaće su mogle izjednačiti nakon što je Conjar ubacila iz lijevog kuta, a pred vratima skočila Lojna i glavom pucala preko grede. Ubrzo su domaće složile lijepu akciju na lijevoj strani (13.), po kojoj je pobjegla i centrirala Kunštek, a Balić glavom matirala vrlo dobru Brazilku na splitskim vratima - 1:1. Uoči odmora (43.) ona je srušila Balić u svom 16-ercu, nakon odličnog dubinskog pasa Šalek, a zagrebačkom sucu preostalo je pokazati na "bijelu točku". Sigurna je bila Balić poslavši Alves u jednu, a loptu u suprotnu stranu - 2:1.

Aktivnija igra domaćih u nastavku isplatila se nakon nepunih deset minuta, kada je Adamović ubacila slobodnjak iz dubine, a Bulut skočila pred vratima te glavom ispred Alves pogodila mrežu - 3:1. Nije više potom bilo snage u osječkim nogama, a i ponajbolje igračice, Kunštek i Balić, morale su zbog ozljeda napustiti igru, tako da su i gošće došle do zraka. U 61. minuti Medić je mogla izjednačiti nakon što ju je slijeva Dujmović idealno pronašla prizemnom loptom, koju je na kraju Slanovic obranila nogom. Osječkoj vratarki u 80. minuti pomogla je greda, koju je snažnim udarcem s 25 metara zatresla splitska kapetanica Lubina. Završnica je ponovno protekla u znaku domaćih igračica, od kojih je Lojni u 84. minuti obećavajući udarac iz blizine amortizirao "crveni" blok, a na isteku 90. minute istoj je osječkoj napadačici Alves paradom izvadila loptu iz lijevog kuta upućenu sa 16 metara. U petoj, posljednjoj minuti sudačke nadoknade vremena Lojna je ipak zabila pogodak, i to krasan, volejom u desni kut nakon što je prethodno slično opasno šutirala Šalek, a Alves paradom odbila loptu na desnu noge buduće kapetanice Osijeka - 4:1.

Nogometašice Osijeka su za kraj prvenstva pobijedile, ali titula prvakinja Hrvatske ostala je u splitskom Parku mladeži.

Dražen Lekšan
OSIJEK       4 (2)

SPLIT       1 (1)

OSIJEK - Igralište Mačkamama. Vrijeme: sunčano, vruće i sparno. Teren: dobar. Gledatelja: 300. Sudac: Goran Pečarić (Zagreb) 6. Strijelci: 0:1 Dujmović (3), 1:1 Balić (13), 2:1 Balić (43.-11m), 3:1 Bulut (55), 4:1 Lojna (90+5). Žuti kartoni: Bulut, Lojna (Osijek), Alves, Medić, Lubina, Pedić i Bošnjak (Split). Crvenih kartona nije bilo.

OSIJEK: Slanovic 6,5, Bulut 7, Pranješ 6,5, Nevrkla 7, Baban 6,5, Balić 7,5 (od 58. Blažević 6), Lojna 7, Conjar 6,5 (od 89. Mikinac -), Kunštek 7 (od 48. Adamović 6), Šalek 7, Laslavić 6

SPLIT: Alves 7, Dulčić 6, Medić 7, Lubina 7, Dujmović 6,5 (od 89. Čanjevac -), Hadžić 6,5, Pedić 6, Gegollaj 6 (od 78. Šabašov -), Bukač 6, Pezelj 6, Bošnjak 6,5

IGRAČICA UTAKMICE: LORENA BALIĆ (OSIJEK)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana