Novosti
ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA CRO DEMOSKOP

Većina građana vjeruje u ovu vladu
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
RTL je u suradnji s agencijom Promocija Plus objavio rezultate ispitivanja janog mnijenja CRO Demoskop za kolovoz o tome što građani očekuju od drugog mandata vlade Andreja Plenkovića, ali i kako ocjenjuju predsjednika Republike Zorana Milanovića. Na pitanje hoće li druga Plenkovićeva vlada biti uspješnija od prve, ispitanici su podijeljeni. No najviše je onih koji smatraju da će biti znatno ili djelomice uspješnija od prethodne postave u Banskim dvorima - tako misli gotovo 40 posto ispitanika. Da će biti jednako uspješna odnosno neuspješna stav je trećine ispitanika, a petina poručuje: Vlada će biti djelomice ili znatno neuspješnija od prethodne. Manji je broj onih koji ne očekuju ništa, odnosno ne znaju.


Među biračima oporbenih stranaka nema dominantnog stava da će nova vlada biti neuspješnija od prethodne.


Prema ispitivanju, izgleda da su građanima poznati zadani ciljevi iz Vladina programa, a od najistaknutijih ponuđenih najviše ispitanika vjeruje da će se realizirati ova tri obećanja: da će se minimalna plaća povećati na 4250 kuna, vjeruje nešto više od petine ispitanika. Nešto je manje onih koji smatraju da će PDV na hranu pasti s 25 na 13 posto, a da će mirovine rasti za 10 posto, vjeruje upravo 10 posto ispitanika. Nešto više od 20 posto ispitanika smatra da Vlada neće provesti ni jedno od najzvučnijih obećanja.
Birači su odgovorili i na pitanje kako ocjenjuju rad predsjednika Zorana Milanovića. Njegovih sto dana prošlo je još krajem svibnja, a njegova ocjena u kolovozu je dobar (3). H
Najčitanije iz rubrike