Novosti
PLENKOVIĆ ĆE ISKAZATI POČAST ŽRTVAMA U VARIVODAMA

"Beogradu treba još vremena da razumije što se radi u Hrvatskoj"
Objavljeno 9. kolovoza, 2020.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u nedjelju je u Sinju potvrdio kako će ove godine ići u Varivode, gdje će iskazati počast žrtvama koje su se dogodile u Domovinskom ratu.


To su puno puta kao Vlada učinili, osobito ministar obrane Tomo Medved, prema brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati, a ove će godine Medved biti u Gruborima, te je izgledno da bi predsjednik Vlade krajem rujna trebao ići u Varivode.


Komentirajući najavu Milorada Pupovca da će ići u Škabrnju, podsjetio je da su formirali parlamentarnu većinu u kojoj su politički predstavnici srpske manjine. Smatra kako je to izrazito dobro, a i prirodno, te normalno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS- a Boris Milošević došao na obilježavanje 25. godišnjice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" kojom je oslobođen veliki dio hrvatskog teritorija. Poruke koje su poslali primjerene su početku nove faze odnosa između hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj, istaknuo je.


"Na taj način šaljemo signal o uključivom i tolerantnom društvu, društvu koje zna što je to pomirenje i što je to zajednička budućnost. Na tom tragu mislim da je dobro i da gospodin Milorad Pupovac, kao čelnik SDSS-a, ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje one nedvojbeno zaslužuju", kazao je premijer Plenković.


Upitan da komentira Vučićeve izjave o Miloševićevu odlasku u Knin na Oluju, rekao je da je sve to što čine, čine radi Hrvatske, hrvatskog društva, radi odnosa između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj. Smatra kako treba još neko vrijeme da se u Beogradu u cijelosti razumije sve ono što oni rade, a ono za što su zainteresirani i ono na čemu će inzistirati u dijalogu i razgovorima sa Srbijom, to je zaštita prava Hrvata, kao manjine u Srbiji, te žele da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama predstavničke vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu koji datira još od početka 2000. godine.


Odgovarajući na daljnje upite, istaknuo je kako je to proces koji vodi hrvatska Vlada, da su odabrali parlamentarnu većinu s ljudima s kojima su surađivali u proteklom mandatu, koja će biti kompaktna, homogena, koja će podupirati Vladu i zakonske prijedloge koji će dolaziti u Sabor.


"To podrazumijeva i nakon 25 godina od rata određene nove korake i geste koje prije svega zrcale Hrvatsku, koja je samosvjesna, samopouzdana država, koja je riješila sve svoje strateške ciljeve, država koja je članica EU-a i NATO- a i koja svojim političkim potezima može biti primjer ostalima. To je ono čime se vodimo", izjavio je Plenković.
Upitan da nešto kaže o Pupovčevoj izjavi u kojoj je spominjao međunarodne faktore koji bi se trebali uključiti u proces pomirenja, Plenković je odgovorio kako ne zna na koga je mislio i dodao da su oni isključivo vodili razgovore s predstavnicima SDSS-a u Hrvatskoj. H
Sjednica Vlade 20. kolovoza
Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je i da će 20. kolovoza Vlada imati prvu sjednicu. "Mislim da na tom tragu trebamo nastaviti, da nam ovaj kolovoz bude doista maksimalno uspješan, da onda i taj doprinos hrvatskog turizma bude još jedan impuls hrvatskom gospodarstvu, a mi ćemo prionuti na izradu programa oporavka. To nam je okvirni dokument, koji će biti podloga za povlačenje sredstava iz instrumenta u sljedeće generacije, za koje znate da smo dobili 8,4 milijarde eura", istaknuo je.