Regija
UPISI U ŠKOLE U VUKOVARU

Tri škole bilježe dobar interes, ne i Strukovna
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Više će učenika upisati Tehnička škola Nikole Tesle, u Gimnaziji i Ekonomskoj zadovoljni su
VUKOVAR

Rezultati upisa u srednje škole u Vukovaru i ove su godine pokazali kako interes učenika za strukovna zanimanja kontinuirano opada, dok za pohađanje gimnazije želju ima veliki broj budućih srednjoškolaca.

Tako je Srednja strukovna škola Marko Babić u prvom upisnom roku upisala samo 44 učenika (30 u nastavi na hrvatskom i 14 u nastavi na srpskom jeziku), dok je prošle godine ukupno upisano 75. U ponudi su među četverogodišnjim zanimanjima hotelijersko-turistički tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist i poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, a među trogodišnjim zanimanjima su slastičar, konobar, kuhar, prodavač, frizer, kozmetičar, mesar i pekar.

Vladimir Matić, ravnatelj škole, istaknuo je kako posljednjih godina bilježe pad interesa učenika, uz podsjećanje kako je prije prve razrede ove škole upisivalo po više od sto učenika. Škola je u srpnju prošle godine pretrpjela veliku štetu od nevremena, pa je njezino saniranje trajalo mjesecima. Matić je rekao kako su sada jedna od najuređenijih strukovnih škola u zemlji u kojoj učenici koji se obrazuju za zanimanja kuhara, konobara, slastičara, frizera i kozmetičara mogu odraditi i praksu, no to očito nije dovoljan motiv budućim srednjoškolcima za odabrati neko od tih zanimanja.

Gimnazija Vukovar ima tri smjera - opći, jezični i prirodoslovno-matematički, a prema upisnoj kvoti svaki smjer može upisati po 24 učenika i na hrvatskom i na srpskom jeziku. Interesom učenika u prvom roku su zadovoljni, posebice kada je riječ o nastavi na hrvatskom jeziku, a slično je bilo i prošle godine kada su već u prvom roku sva mjesta bila popunjena. Najviše zanimanja pokazano je za program prirodoslovno-matematičke gimnazije.

I Ekonomska škola Vukovar učenicima nudi tri četverogodišnja programa; ekonomist, komercijalist i upravni referent, s mogućnošću upisa po 24 učenika za svaki program i na hrvatskom i na srpskom jeziku. Iz škole navode kako su prošle godine u prvom roku upisali 63 učenika, a ove 58, što s obzirom smanjen broj učenika koji u Vukovaru završavaju osnovne škole drže dobrim rezultatom.

Veći interes bilježi Tehnička škola Nikole Tesle, koja je ponudila mogućnost obrazovanja za zanimanja autoelektričar, autolimar, automehaničar, ekološki tehničar, elektroinstalater, elektrotehničar, plinoinstalater, strojarski računalni tehničar, tehničar za računalstvo i vodoinstalater. Prošle su godine upisali 106 učenika, dok ih je ove u prvom roku 111 budućih srednjoškolaca stavilo kao prioritet.

Drugi upisni rok u srednje škole počinje prijavom kandidata u sustav i prijavom obrazovnih programa 21. kolovoza.

Deset dana kasnije bit će objavljene konačne ljestvice poretka.

Dragana Korpoš
44

učenika upisalo je Srednju strukovnu školu Marko Babić, interes za strukovna zanimanja drastično opada
UPISALO SE I DVOJE STUDENATA IZ SUBOTICE
Veleučilište Lavoslav Ružička online je odradilo prvi upisni rok, a dekan Željko Sudarić naveo je kako su jako zadovoljni rezultatima. “Imamo prijavljenih studenata iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Iloka te prvi put upisujemo i dvoje studenata iz Subotice. Studij fizioterapije već je posve popunjen. U različite projekte visokog obrazovanja u posljednje je dvije godine investirano oko 100 milijuna kuna, što je nedvojbeno odjeknulo diljem cijele zemlje i mladi su ljudi prepoznali da Vukovar ima visok studentski standard”, rekao je.
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike