Osijek
POLIGON ZA IŽIVLJAVANJE U SREDIŠTU GRADA

Brojni neodgovorni biciklisti jure stazama Sakuntalina parka ugrožavajući šetače
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.

Nakon što je prije nešto više od godinu i pol dana svečano otvoren, zasjavši u izvornom, secesijskom stilu i nadovezujući se na poznati osječki secesijski niz zgrada na Europskoj aveniji, Sakuntalin park, nažalost, sve češće moramo spominjati u negativnom kontekstu, a sve zbog neodgovornih građana s nedostatkom građanske kulture.


Nedavno smo pisali o paviljonu na sjeveroistočnoj strani parka punom opušaka cigareta, a sada je red došao na bicikliste koji sve češće, iako se bicikistička staza nalazi u neposrednoj blizini Sakuntalina parka, bicikliraju kroz park stazama od sipine, koje često naglim kočenjem uništavaju, ali i ometaju tako građane u onome za što parkovi služe - šetnji i odmoru na klupama.


Možda se mladim biciklistima na mountain bikeovima staze od sipine čine kao idealni poligoni za demonstraciju biciklističkog umijeća, no netko bi im trebao objasniti da su u zabludi te da za takve aktivnosti imaju čitav niz prikladnijih mjesta, poput lijeve obale Drave.


Taj netko svakako je prometna policija, koja revno kažnjava sve ostale prometne prekršaje, poput mnogo bezazlenijeg bicikliranja po širokim nogostupima gdje ima sasvim dovoljno prostora i za bicikiste i za pješake, ako biciklisti prometuju oprezno, dok je, čini se, Sakuntalin park izvan njihova djelokruga.


U nadi da će se odgovorni pozabaviti ovim problemom, ponovit ćemo da se biciklisti moraju obvezno kretati biciklističkom stazom, a ako je nema, onda što bliže desnom rubu kolnika. Ako se ovih pravila ne pridržavaju, bicikliste očekuju kazne u iznosu od 300 kuna, a znamo da smo svi najosjetljiviji kada nas se udari po džepu.
Podsjetimo, za obnovu Sakuntalina parka utrošeno je oko četiri milijuna kuna, većim dijelom iz fondova Europske unije, u sklopu projekta S.O.S. - turistička ruta Secesija Osijek - Subotica, koji je Osijek zajedno sa Suboticom prijavio u okviru INTEREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija. Previše je to novca da bi ga pojedinci prljali, uništavali ili koristili kao biciklističke poligone. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike