Regija
JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PROJEKATA

Bliže se kraju radovi na Centru
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Građevinski radovi na Tehnološko-inovacijskom centru su pri kraju, slijedi opremanje, a preko cijele etaže prostirat će se kongresna dvorana, jedina takvog tipa od Zagreba do Osijeka.


Nakon Panonskog drvnog centra kompetencija i Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, Tehnološko-inovacijski centar, koji se gradi u Virovitici, treća je znanstvenoistraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije, koja se naslanja na najjače industrije u toj županiji, a to su poljoprivreda i drvna industrija.


Tehnološko-inovacijski centar, koji se gradi nedaleko od Visoke škole Virovitica, jedan je najvažnijih županijskih projekata, u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. Grad Virovitica osigurao je zemljište za gradnju Centra, koji će se prostirati na 1754 četvorna metra, a sam projekt napisala je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.


Gradnju Centra izvodi tvrtka Domogradnja, a u njegovim prostorima nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, prostor za pripremu uzoraka za analizu...


– Ovaj centar našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućit će suradnju sa znanstvenim institucijama - Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka. Sa završetkom radova to će biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najprepoznatljivije i najraširenije na području naše županije - med, mlijeko, ljekovito bilje... Centar će se baviti istraživanjem, edukacijama i svime onime što bude potrebno gospodarstvu ne samo Virovitičko-podravske županije, Slavonije nego i cijele Hrvatske. Cilj mu je rješavanje svih problema koje proizvođači ovdje imaju, bilo da su vezani uz uspostavu sustava higijene kao što je HACCP sustav, bilo uz razvoj novih proizvoda, razvoj tehnologija i odabira tehnologija za proizvodnju. Naši poljoprivrednici moći će sami reći koji su njihovi problemi, a u Tehnološko-inovacijskom centru, uz naše partnere, tražit ćemo modele kako im pomoći – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.


Trenutno su pri završetku građevinski radovi, slijedi opremanje, a do kraja godine Tehnološko-inovacijski centar bit će "pušten u život".
Posebna zanimljivost je konferencijska dvorana, koja se prostire preko cijele gornje etaže, a koja će se, osim što može biti jedna cjelina, moći kliznim vratima podijeliti na pet dijelova. U punom pogonu moći će primiti 350 osoba. Bit će to najbolja kongresna dvorana od Zagreba do Osijeka.


Jasminko Nikolić
Velika je dvorana nedostajala
"Ovako velika kongresna dvorana doista nam je nedostajala na području Virovitičko-podravske županije, ali i na širem području Slavonije. Kongresna dvorana bit će potpuno opremljena, a u vrijeme epidemije koronavirusa, zbog svoje veličine, omogućit će održavanje važnih događaja, uz okupljanje većeg broja ljudi te zadovoljavanje potrebnih epidemioloških mjera", naglasio nam je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike