Regija
PODUZETNIČKI INKUBATORI

I u vrijeme korone su zaposlili 60-ak osoba
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Osim u tri nova, još uvijek je najviše zaposlenih u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, koji je otvoren prije punih sedam godina

Sedam mjeseci prošlo je od otvaranja poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. Nisu to bila idealna vremena za poduzetništvo, jer od sedam mjeseci dva su prošla pod strogim režimom života uz koronavirus. No i u takvim uvjetima, u vrijeme epidemije COVID-19, 19 je poduzetnika pronašlo svoje mjesto u Slatini, Orahovici i Pitomači. Pritom je zaposleno šezdesetak osoba. Popunjen je znatan dio kapaciteta u navedena tri poduzetnička inkubatora, koja su izgrađena uz europska sredstva, financiranje Virovitičko-podravske županije, kao i podršku gradova Slatine i Orahovice te Općine Pitomače, a projekt (Mreža poduzetničkih inkubatora VPŽ) napisala je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna mu je vrijednost bila 30 milijuna kuna, od čega su dvije trećine bile nepovratna sredstva.

– U novim zdanjima najviše je zaposlenih u Pitomači. U šest proizvodnih pogona zaposlena su 32 djelatnika. Osim toga, tu je i pet "virtualnih stanara". Unatoč epidemiji koronavirusa, mi smo popunili oko trećinu poduzetničkih kapaciteta u nova tri inkubatora, u Slatini, Orahovici i Pitomači – naglasio je zamjenik ravnateljice Poduzetničkog inkubatora Josip Hetrih. Inače, osim u tri nova, još uvijek je najviše zaposlenih u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, koji je otvoren prije sedam godina. On je mnogim tvrtkama bio odskočna daska za napredovanje, jer su nakon jednogodišnjeg besplatnog stanovanja, koje im je plaćala Virovitičko-podravska županija, te širenja proizvodnih kapaciteta pronalazili nova središta, jer im je s povećanjem broja zaposlenih trebao i novi poslovni prostor. Trenutno je u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici 60-ak zaposlenih.

Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima. Oni su vjetar u leđa za početak poslovanja, no to nisu jedine mjere koje Virovitičko-podravska županija daje za poduzetnike početnike, posebno u vezi s vremenom koronavirusa.

– Svim stanarima poduzetničkih inkubatora produženo je trajanje ugovora o zakupu poslovnih prostora za dva mjeseca, a u vrijeme "lockdowna" svim poduzetnicima poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači osigurana je stopostotna subvencija zakupa prostora, bez obzira na to jesu li poduzetnici početnici. Osim toga, tu su i krediti koje daje Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata, za kredite od 200 tisuća do dva milijuna kuna. Poduzetnici imaju i potpore s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i jedino što im treba poduzetničke su ideje, a tu im i naša VIDRA, kao i ostale razvojne agencije, te Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije mogu dati savjet i poduzetnički "putokaz". Naravno, tu je i županijska subvencija kamata svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Virovitičko-podravske županije koji su ostvarili pravo na HAMAG-BICRO kredite – COVID-19 zajmove i ESIF mikrozajmove za obrtna sredstva ostvarene u 2020. godini, zbog čega će im kamatna stopa iznositi nula posto. Nekima od njih upravo su djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Sastavni dio poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači su i poduzetničke potporne institucije (LAG Papuk, LAG Marinianis i Draft), koje pružaju usluge korisnicima inkubatora te sudjeluju u funkcioniranju Mreže inkubatora. Tu je i konstantna suradnja s HGK-om Županijskom komorom Virovitica, kao i Područnom obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije, s ciljem kako bi se na jednom mjestu dobile sve informacije važne poduzetnicima koji su korisnici usluga Mreže inkubatora te zajednički pristup problemima i potrebama poduzetnika.

Jasminko Nikolić
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum quam, non vere, se cae noculist for hostrimus atra diciem
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike