Regija
PODUZETNIČKI INKUBATORI

I u vrijeme korone su zaposlili 60-ak osoba
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Osim u tri nova, još uvijek je najviše zaposlenih u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, koji je otvoren prije punih sedam godina

Sedam mjeseci prošlo je od otvaranja poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. Nisu to bila idealna vremena za poduzetništvo, jer od sedam mjeseci dva su prošla pod strogim režimom života uz koronavirus. No i u takvim uvjetima, u vrijeme epidemije COVID-19, 19 je poduzetnika pronašlo svoje mjesto u Slatini, Orahovici i Pitomači. Pritom je zaposleno šezdesetak osoba. Popunjen je znatan dio kapaciteta u navedena tri poduzetnička inkubatora, koja su izgrađena uz europska sredstva, financiranje Virovitičko-podravske županije, kao i podršku gradova Slatine i Orahovice te Općine Pitomače, a projekt (Mreža poduzetničkih inkubatora VPŽ) napisala je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna mu je vrijednost bila 30 milijuna kuna, od čega su dvije trećine bile nepovratna sredstva.

– U novim zdanjima najviše je zaposlenih u Pitomači. U šest proizvodnih pogona zaposlena su 32 djelatnika. Osim toga, tu je i pet "virtualnih stanara". Unatoč epidemiji koronavirusa, mi smo popunili oko trećinu poduzetničkih kapaciteta u nova tri inkubatora, u Slatini, Orahovici i Pitomači – naglasio je zamjenik ravnateljice Poduzetničkog inkubatora Josip Hetrih. Inače, osim u tri nova, još uvijek je najviše zaposlenih u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, koji je otvoren prije sedam godina. On je mnogim tvrtkama bio odskočna daska za napredovanje, jer su nakon jednogodišnjeg besplatnog stanovanja, koje im je plaćala Virovitičko-podravska županija, te širenja proizvodnih kapaciteta pronalazili nova središta, jer im je s povećanjem broja zaposlenih trebao i novi poslovni prostor. Trenutno je u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici 60-ak zaposlenih.

Poduzetnički inkubatori velika su potpora poduzetnicima početnicima. Oni su vjetar u leđa za početak poslovanja, no to nisu jedine mjere koje Virovitičko-podravska županija daje za poduzetnike početnike, posebno u vezi s vremenom koronavirusa.

– Svim stanarima poduzetničkih inkubatora produženo je trajanje ugovora o zakupu poslovnih prostora za dva mjeseca, a u vrijeme "lockdowna" svim poduzetnicima poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači osigurana je stopostotna subvencija zakupa prostora, bez obzira na to jesu li poduzetnici početnici. Osim toga, tu su i krediti koje daje Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata, za kredite od 200 tisuća do dva milijuna kuna. Poduzetnici imaju i potpore s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i jedino što im treba poduzetničke su ideje, a tu im i naša VIDRA, kao i ostale razvojne agencije, te Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije mogu dati savjet i poduzetnički "putokaz". Naravno, tu je i županijska subvencija kamata svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Virovitičko-podravske županije koji su ostvarili pravo na HAMAG-BICRO kredite – COVID-19 zajmove i ESIF mikrozajmove za obrtna sredstva ostvarene u 2020. godini, zbog čega će im kamatna stopa iznositi nula posto. Nekima od njih upravo su djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Sastavni dio poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači su i poduzetničke potporne institucije (LAG Papuk, LAG Marinianis i Draft), koje pružaju usluge korisnicima inkubatora te sudjeluju u funkcioniranju Mreže inkubatora. Tu je i konstantna suradnja s HGK-om Županijskom komorom Virovitica, kao i Područnom obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije, s ciljem kako bi se na jednom mjestu dobile sve informacije važne poduzetnicima koji su korisnici usluga Mreže inkubatora te zajednički pristup problemima i potrebama poduzetnika.

Jasminko Nikolić
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum quam, non vere, se cae noculist for hostrimus atra diciem
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNI BICIKLISTIČKI FESTIVAL

Biciklom uz europsku Amazonu

SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA OPĆINE I BLAGDANA SVETOG MIHAELA

Općina Zdenci - mala općina za velike stvari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAKETA “S. H. GUTMANN”

Agica Andračić urarica koja sat ne nosi nikada

2

OPĆINE DRENOVCI I ŠID NE ODUSTAJU

Traže granični prijelaz Račinovci - Jamena

3

VRATIO SE IZ BELGIJE I POKRENUO POSAO

Crtanje za “svoju dušu” preraslo u - umjetnost