Zdravlje
TINEJDŽERI U KARANTENI

Više vremena provodili uz razne digitalne igre
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Tinejdžeri i mlađa djeca u Njemačkoj su u vrijeme karantene uvedene zbog koronavirusa provodili 75 posto više vremena igrajući digitalne igrice nego u uobičajenim okolnostima, pokazala je zajednička studija jedne njemačke tvrtke za zdravstveno osiguranje i znanstvenika sa Sveučilišnog medicinskog centra Hamburg-Eppendorf (UKE). Rezultati istraživanja pokazali su da su u doba karantene djeca i tinejdžeri u dobi od 10 do 17 godina provodili znatno više vremena igrajući digitalne igrice bar jednom tjedno na svojim tabletima, igraćim konzolama, pametnim telefonima ili osobnim računalima nego u uobičajenim životnim okolnostima.

Dok je prosječno vrijeme što su ga trošili na digitalne igrice tijekom radnog dana u rujnu 2019. iznosilo 79 minuta, ta se brojka popela na 139 minuta u travnju ove godine, otprilike četiri tjedna nakon što su škole zatvorene i pošto su u Njemačkoj uvedene mjere ograničenja kretanja. "Studija upućuje na to da nam je hitno potreban pouzdan i sveobuhvatan mehanizam koji će dovoljno rano skrenuti pozornost javnosti na ovisnost o društvenim mrežama i digitalnim igricama", smatra direktor osiguravajućeg društva DAK-Gesundheit, Andreas Storm.

Mišljenja je da bi trebalo provesti anketu koja će "identificirati" broj osoba pogođenih tim problemom te im ponuditi odgovarajuću pomoć. Dodaje da su studijom uz djecu bili obuhvaćeni i roditelji iz oko 1200 njemačkih obitelji.

Državna povjerenica za lijekove Daniela Ludwig upozorava da rezultati studije upozoravaju na "oštar porast" ovisnosti o digitalnim igricama i društvenim medijima, koji se zbog općeg zdravstvenog stanja nacije ne bi smio nastaviti. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike