Zdravlje
LJEKOVITO BILJE ZA GASTRONOME

Ružmarin u hrani povoljno djeluje na naš metabolizam
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Brojna istraživana su potvrdila i da jača mentalnu budnost i olakšava disanje

Ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini probavljivijima. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i konzumiraju.

Rosmarinus officinalis - "morska rosa" ili ružmarin - grmolika je biljka, koja raste od jedan do tri metra u visinu, zimzelenih listića sa sitnim svijetloplavim cvjetićima. Cvjeta od ožujka do svibnja, a u rujnu drugi put. Ružmarin voli sunčane i kamenite krajeve i ne zahtijeva puno vlage. Ipak ne voli mraz, pa ga treba odgovarajuće zaštititi. Jednostavno se presađuje i ne traži posebnu gnojidbu, stoga je gotovo idealna biljka za ekološki uzgoj.

Uz to je i isplativa. Koristi se cvijet (Flores rosmarini), izdanci u cvatu (Herba rusmarini), listovi (Folia rosmarini), a destilacijom listova i ružmarinovo ulje (Oleum rosmarini). Kao sastavni dodatak mediteranski pripremljenim jelima često se koristi u istarskoj kuhinji. Povijest nas uči, a suvremena znanost potvrđuje, da ružmarin u hrani povoljno djeluje na metabolizam, osobito na žuč, pa teška i masna jela čini lakše probavljivima. Otklanja i nadimanje. Zato ga gotovo svi gastronomi rado koriste i jedu.

Flavoni i karnezolna kiselina te antioksidansi koje ružmarin sadrži prirodni su konzervansi pa se primjenjuju i u pripremi slane zimnice. Vitamin C, vitamin A, piridoksi, pantotenska kiselina, folna kiselina i drugi ljekoviti sastojci svrstavaju ružmarin na sam vrh liste bilja koje može pomoći u prevenciji i liječenju raka, naročito raka kože.

Propisi ekološkog uzgoja nalažu da parcela pod ekološkim uzgojem mora biti 50 metara udaljena od prometnice opterećenja 100 vozila/sat, odnosno 20 metara ako je prometnica odvojena živom ogradom visine 1,5 metara. Stoga zasadite ružmarin kao zeleni pojas koji će vašu ekološku proizvodnu jedinicu mnogostruko korisno odvajati od konvencionalnih parcela ili prometnica. On traži sunčano i suho tlo, pa s odabirom lokacija nećete imati puno problema.

Budući da ružmarin zbog svog sastava i svojstava dobro djeluje na naš organizam, savjetujemo vam da pripremite ružmarinovo vino. Dvije žlice ružmarinova lišća i cvijeta šest dana močite u jednoj litri domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači). Procijedite i pijte jednu čašicu natašte. Umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju.

Vrijeme kad studenti uče za preostale ispite, a mališani kreću u školu je najbolje da dodate lončanicu ružmarina na radni stol. Može dobro djelovati na poboljšanje koncentracije. Naime, ružmarin, prema brojnim istraživanjima, jača mentalnu budnost, olakšava disanje i osnažuje pamćenje.

Ova mirisna mediteranska biljka odlikuje se i antimikrobnim svojstvima. Nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina pomiješanih s krupnom morskom soli odličan su dodatak za kupanje. Takve kupke stimuliraju limfni sustav, jačaju izlučivanje tekućine iz organizma, jačaju izmjenu tvari u tkivima te tako ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima. Savjetujemo vam zato malo opuštanje u vlastitom domu jednom tjedno.

Uberite grančicu, protrljajte listiće među dlanovima, namažite sljepoočnice i dlanove sokom koji tako nastaje i osvježite sebe i zamirišite sebi najbližima. Jer, premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti, koji osnažuje pamćenje.

Ružmarin se dodaje u kozmetičke preparate za jačanje kose, okrepljujuće kupke, osvježavajući tonik za lice. Tamna kosa može se posvijetliti ako se otopina ružmarina doda u vodu za ispiranje, za jačanje kose može se dodati regeneratoru ili šamponu. Otopina ružmarina može se upotrijebiti kao osvježujući tonik i za zatezanje kože. Ružmarin dodan u kupku za kupanje jača i osviježava osobito prilikom oporavka od bolesti.

Jasminka Knežević
Ximperfer
UBus etur, quas demquid eliberit, tenempore cum
Ova mirisna mediteranska biljka odlikuje se i antimikrobnim svojstvima
Dodatna zaštita od bakterija
Zbog učestalih zaraza izazvanih patogenim mikroorganizmima koji nastaju u hrani, treba pripaziti na to kako se namirnice pohranjuju i pripremaju, posebice tijekom ljetnih mjeseci. Dodatnu zaštitu od bakterija pružit će ružmarin, koji ima antimikrobno djelovanje i suzbija širenje patogenih mikroorganizma u hrani.
Smanjuje simptome upale grla
Zahvaljujući protuupalnim svojstvima i blagotvornom djelovanju na dišne organe, ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Usto, ublažava i tegobe uzrokovane alergijom. Nakapajte par kapi ulja ružmarina u aroma-lampicu i neka se njegov miris širi prostorijom u kojoj boravite. Ili, ulijte 2-3 kapi ulja ružmarina u vrelu vodu, pokrijte glavu ručnikom i inhalirajte 5 minuta.
Začinite omiljeno jelo
Začinite ružmarinom vaše omiljeno jelo, ili ga koristite u obliku eteričnog ulja. Svježi ružmarin možete dodati, primjerice, u zapečeni krumpir iz pećnice. Njegovu mirisu u kombinaciji s maslinovim uljem nitko neće moći odoljeti.U obliku eteričnog ulja ružmarin se uzima u vrlo malim količinama, 2-3 kapi 3 puta dnevno, nakon obroka. Razrijedite ga u baznom ulju (maslinovom ili kokosovom).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike