Zdravlje
SAVJETI ZA LJETO

Kako se zaštititi od vrućine za vrijeme pandemije
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Ne zaboravite rashladiti stan, spustiti rolete i isključiti što više uređaja

Visoke temperature svake godine utječu na zdravlje ljudi, mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar, kao i pogoršati već lošu zdravstvenu situaciju. Kako se onda zaštititi od vrućine za vrijeme pandemije koronavirusa?

Izbjegavajte izlazak i naporan tjelesni rad u najtoplijem dijelu dana. Osjetljive skupine trebaju iskoristiti najpovoljnije vrijeme za kupnju kad god je to moguće. Potražite hlad. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu i, ako je potrebno i moguće, provedite 2-3 sata u rashlađenom prostoru poštujući fizičku udaljenost najmanje jedan metar, savjetuju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ne zaboravite rashladiti svoj stan/kuću, smanjite zagrijavanje tijekom dana tako što ćete spuštati roletne, navući zavjese i isključiti što više električnih uređaja.

Izbjegavajte izlaganje suncu ili temperaturama višim od 25 stepnjeva Celzijusa, jer nema dokaza da to sprječava ili liječi COVID-19, a povećava rizik za zdravlje (opekline i bolesti izazvane vrućinom). Možete se zaraziti od COVID-19, bez obzira na to koliko je sunčano ili vruće vrijeme, stoga zaštitite sebe i druge redovitim pranjem ruku, kašljanjem u presavijeni lakat ili maramicu, i izbjegavanjem dodirivanja lica.

Nosite laganu i široku odjeću, koristite laganu posteljinu, tuširajte se ili se kupajte u mlakoj vodi i redovito pijte vodu, izbjegavajući alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše (vrtoglavica, slabost, tjeskoba, izrazita žeđ ili jaka glavobolja), potražite pomoć. Što prije otiđite na hladnije mjesto i izmjerite temperaturu. Pazite da hipertermiju ne zamijenite s temperaturom. Ako postoji sumnja odmarajte se u hladnom okruženju najmanje 30 minuta i pijte vodu da nadoknadite tekućinu, izbjegavajući pritom alkohol i napitke s previše šećera i kofeina. Ako tjelesna temperatura ostane visoka, vjerojatno se radi o temperaturi i trebali biste se savjetovati s liječnikom. Ako tjelesna temperatura padne i osoba se osjeća bolje nakon odmora u rashlađenoj prostoriji, to je vjerojatno povezano s toplinskim stresom.

Posebno obratite pozornost na obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivim osobama mogla bi biti potrebna pomoć tijekom vrućih dana, a ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku, poštujući preporuke za fizičku udaljenost.

Ako imate bolne grčeve u mišićima, odmah se smirite i lezite u rashlađenu prostoriju te pijte tekućinu koja sadrži elektrolite. Potražite pomoć ako grčevi traju duže od jednog sata. Posavjetujte se s liječnikom ako osjetite neobične simptome, ako simptomi traju duže, ili ako sumnjate na temperaturu. Odmah pozovite liječnika ako netko ima vruću suhu kožu i delirij te ako ima grčeve, ili je bez svijesti.
Jasminka Knežević
Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu, provedite 2-3 sata u rashlađenom prostoru
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike