Svijet
PRIKUPLJANJE POMOĆI

Svjetski čelnici za pomoć Bejrutu
Objavljeno 9. kolovoza, 2020.

ZAGREB - Međunarodni čelnici razgovarat će u nedjelju o prikupljanju pomoći za Bejrut nakon eksplozije koja je razorila libanonski glavni grad, najavljuje BBC.

Virtualna konferencija koju su organizirale Francuska i Ujedinjeni narodi počinje u 14 sati po libanonskom vremenu (11 sati GMT).

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se namjerava priključiti pozivu.

Dužnosnici procjenjuju da je razorna eksplozija u skladištu u kojemu je bilo više od 2000 tona amonijeva nitrata uzrokovala štetu od 15 milijardi dolara.

U eksploziji je poginulo najmanje 158 ljudi. Ranjeno je 5000 ljudi, a 300.000 izgubilo je svoje domove.

Libanonski premijer Hasan Diab u televizijskom je obraćanju rekao da će pozvati na prijevremene izbore kao način izlaska iz krize. O tom pitanju vlada će raspravljati u ponedjeljak.

Protuvladin pokret izbio je u listopadu izazvan financijskim stanjem u državi i padom valute.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Bejrut u četvrtak i objavio da želi koordinirati međunarodnu pomoć za zemlju.

U izjavi iz francuske predsjedničke palače kaže se da je svrha konferencije u nedjelju "mobilizirati glavne libanonske međunarodne partnere i odmah organizirati koordiniranu pomoć međunarodne zajednice".

Sudjelovat će predstavnici država članica Europske unije, Kina, Rusija, Egipat, Jordan i Velika Britanija, a pozvani su i mnogi drugi.

U nizu tvitova američki predsjednik Trump napisao je da je o "katastrofalnom događaju" u Bejrutu razgovarao s Macronom te da će se priključiti konferenciji.

"Svi žele pomoći!", napisao je.

U subotu je nekoliko tisuća ljudi, ogorčenih zbog nemara koji je vjerojatni uzrok eksplozije, izišlo na ulice, policija je ispaljivala suzavac a prosvjednici bacali kamenje. Neki su prosvjednici provalili u vladina ministarstva.

U sukobu policije i prosvjednika poginuo je jedan libanonski policajac. Ozlijeđeno je više od 100 ljudi, a deseci su završili u bolnici.

Policija je potvrdila da je bilo i pucnjave, ali nije jasno tko je pucao.

Deseci prosvjednika ušli su u zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje su spalili portret predsjednika Michela Aouna, kojeg mnogi smatraju predstavnikom političke klase koja vlada zemljom desetljećima i koju smatraju odgovornom za duboku političku i gospodarsku krizu.

Prije toga, policija je suzavcem gađala prosvjednike koji su se pokušali probiti do parlamenta.

Na ulice je izišlo između pet i sedam tisuća ljudi, a demonstranti su uzvikivali slogane poput „narod želi pad režima“ i nosili natpise poput „odlazite, svi ste ubojice“.

Mnogi Libanonci bijesni su zbog toga što vlasti nisu spriječile eksploziju više od 2000 tona amonijeva nitrata.

Materijal, uskladišten u luci, zaplijenjen je s ruskog broda prije šest godina i od tada nije preseljen na sigurnije mjesto.

Vlada je obećala da će pronaći odgovorne i da će krivci za tragediju odgovarati.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana