Regija
FENOMEN U FERIČANCIMA

Sunčica na farmi Osilovac otelila čak četiri teleta
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Šansa za četvorkama je 1 prema 11 milijuna, posljednji slučaj zabilježen u Njemačkoj 2018.

U Feričancima, na farmi muznih krava Osilovac, prije tri dana dogodila se izuzetno rijetka pojava. Krava Sunčica otelila je četiri teleta, na svijet su došla tri ženska i jedno muško tele. Tehnologinja farme Ana Marija Crnoja rekla je kako je ovo bilo veliko iznenađenje za sve na farmi jer nisu znali da im dolaze četvorke.


- Prije tri dana dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave! Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije približno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje - rekla je tehnologinja Crnoja te istaknula kako slučaj četvorki ovisi i o kvaliteti bika, a farma Osilovac koristi vrhunske rasplodne bikove.


Da se radi o nesvakidašnjem i rijetkom slučaju potvrdio je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine. "Šansa za četvorkama je 1 prema 11 milijuna. Statistički gledano, u 11 milijuna bi trebalo biti jedno teljenje s četvorkama. Posljednji ovakav slučaj za koji znamo zabilježen je u Njemačkoj 2018. godine", rekao je Prevolšek.


Na Osilovcu se nalazi 550 muznih krava, od čega je trenutačno 474 u mužnji, 250 rasplodnih junica i 160 teladi. Oteljena krava pod stalnim je veterinarskim nadzorom, na terapijama radi bržeg oporavka. Telići su dobrog zdravlja, nešto manje težine, što je, ističe tehnologinja Crnoja, normalno jer radi se o četvorkama. Slijedi provedba DNA analize telića kako bi se maknula mogućnost blizanačke neplodnosti jer se radi o tri ženska i jednom muškom teletu. Na farmi se nadaju da će s telićima biti sve u redu, da će ostati u proizvodnji te kako će u budućnosti od ženki imati teliće.
Magdalena Kunac
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAKETA “S. H. GUTMANN”

Agica Andračić urarica koja sat ne nosi nikada

2

OPĆINE DRENOVCI I ŠID NE ODUSTAJU

Traže granični prijelaz Račinovci - Jamena

3

VRATIO SE IZ BELGIJE I POKRENUO POSAO

Crtanje za “svoju dušu” preraslo u - umjetnost