Regija
ZANIMLJIV PROJEKT KUU-A NAPREDAK

Online doživljaj folklora i žetve
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
PODGAJCI PODRAVSKI

Kulturno-umjetnička udruga Napredak iz Podgajaca Podravskih jedno je od najvrjednijih folklornih društava miholjačkog kraja, čije smotre folklora rado posjećuju brojni ljubitelji tradicijske baštine. Do sada je 24 puta organizirale međunarodnu smotru folklora U Podgajci pokraj Drave, međutim, zbog epidemije koronovirusa dvodnevni praznik početkom kolovoza ove godine nije održan. No vrijedni i kreativni članovi KUU-a Napredak odlučili su svoj rad prikazati online te ga promovirati na sasvim nov način. Završili su višednevno snimanje svojih aktivnosti te su ovih dana videozapise i fotografije postavili kao preporučenu virtualnu šetnju. Svi koji su povezani s "mrežom svih mreža" mogu od sada razgledanjem videa i fotografija doživjeti ljepotu pjesme, plesa, glazbe i običaja.

- Povod za virtualnu šetnju bila nam je međunarodna smotra folklora koja se ove godine trebala održati 25. put. Zbog situacije s koronavirusom nismo htjeli riskirati i odlučili smo naprviti online varijantu naših aktivnosti. Nismo htjeli da nam propadne godina i da baš ništa nismo napravili – objašnjava Luka Dominković, predsjednik KUU-a Napredak Podgajci Podravski. Za snimanje i obradu materijala nije angažirana profesionalna ekipa, nego su cijeli posao odradili članovi, koji su ponudili svoje znanje i entuzijazam. "Pronašli smo savjetnike, odredili scenarije, odjeću i lokacije. Upregnuli smo kameru i ostalu tehnologiju potrebnu za izradu filmova. Krenuli smo u istraživanje nepoznatog sa strepnjom i znatiželjom, ali odlučni očuvati baštinu za buduće naraštaje. Moramo priznati da smo se pitali kako će to sve izgledati, i ako se neke stvari nisu autentično odradile, to je stoga što smo se vodili prema sjećanju savjetnika", navodi.

Snimljena su dva videa i 108 fotografija, a cijeli materijal može se čitati i pregledavati na Facebook stranici KUU-a Napredak.

- Presretni smo i prezadovoljni što smo uspjeli to odraditi kao totalni amateri. Sudjelovali su svi članovi, a uspjeli smo snimiti sjajne fotografije, lijepo se provesti i družiti. Pohvalio bih članove udruge jer je svatko pridonio izradi videozapisa - glumom, pjesmom, plesom, sviranjem, snimanjem, fotografiranjem, montiranjem te svakim drugim angažmanom koji je bio potreban. Posebno zahvaljujem svima koji su posudili opremu i svoje privatne lokacije za izradu filmova - ističe Dominković. S.F.

Snježana Fridl
Za snimanje i obradu materijala nije angažirana profesionalna ekipa, nego su posao odradili članovi
108

fotografija je snimljeno, a snimljene su dječje igre i plesovi, nastup odrasle skupine i žetva
Najčitanije iz rubrike