Regija
VINKOVCI PONOVNO IMAJU FAKULTET

Upisano 15 brucoša na Drvnu tehnologiju
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Troškove studija sa po 50 posto financirat će Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija i dio lokalni drvoprerađivači
VINKOVCI

U prvom ljetnom roku za novi Studij drvne tehnologije, koji kreće najesen u Vinkovcima, upisano je prvih 15 brucoša, a budući da je predviđen upis 40 novih studenata, preostala mjesta popunit će se u sljedećem, jesenskom roku.

Ima još planova
Otvaranjem ovog studija opet se vraća akademski život u Vinkovce, nakon nekoliko godina stanke i pokušaja otvaranja studija, koji će Vinkovčanima omogućiti visoko obrazovanje blizu kuće. Već neko vrijeme u Vinkovcima nema ni jedne visokoškolske ustanove, iako ih je posljednjih 70-ak godina bilo nekoliko. U planu je i Visoka škola za informatiku, s tri smjera, programiranje, računalni sustavi i mreže i informacijski sustavi.

Sporazum i ugovor o suradnji u cilju izvođenja ovoga stručnog studija Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Centar kompetencija Vinkovci i zagrebački Šumarski fakultet potpisali su prošle godine i ove jeseni će biti realiziran. Troškove novog studija u Vinkovcima sa po 50 posto financirat će grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija, a dio sredstava osiguravat će drvoprerađivačke i druge tvrtke vezane uz drvnu industriju koje imaju interes u obrazovanju mladog stručnog kadra kakav oni upravo trebaju jer studenti će praktičnu nastavu i stručnu praksu obavljati kod lokalnih poslodavaca.

Odličan primjer
- Naša je županija poznata po najkvalitetnijoj drvnoj masi, također imamo i više drvoprerađivačkih tvrtki koje svoje proizvode prodaju diljem Hrvatske i svijeta. Pokretanjem stručnog Studija drvne tehnologije zaokružujemo cijeli taj postupak, a sve u cilju da osiguramo i stručni kadar za drvoprerađivačku industriju koja je jedan od temelja našeg razvoja. Vjerujem da će pokretanjem studija drvoprerađivačka industrija dobiti novi zamah u Vukovarsko-srijemskoj županiji - rekao je na prvim pregovorima o pokretanju studija župan Božo Galić, koji uvijek govori da resursi koji nastaju u najistočnijoj županiji moraju biti, poglavito, na raspolaganju lokalnim prerađivačima.

- Ohrabrujuće je i obećavajuće što je početku rada studija, osim ljudi koji su se javili za studij te predstavnika Šumarskog fakulteta, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca nazočio i predsjednik Uprave DI Spačva d.d. Vinkovci Josip Faletar, koji je upravo završio i našu drvodjelsko-tehničku školu i Studij drvne tehnologije Šumarskog fakulteta i koji danas uspješno vodi našu najveću tvrtku u drvnoj industriji, odnosno tim s oko 850 djelatnika - podsjeća Ivan Ambroš, direktor Centra kompetencija Vinkovci.

Dodaje kako je to odličan primjer dobre prakse jer upravo ovaj studij stvara konkurentan kadar koji imaju svoje mjesto na tržištu rada.

Ambruš je također podsjetio kako Studij drvne tehnologije u Vinkovcima mogu upisati svi oni koji su završili četverogodišnju srednju školu i položili državnu maturu iz obveznih predmeta ili oni koji su završili četverogodišnju srednju školu prije 2010. i u tom slučaju ne moraju imati položenu državnu maturu.

Miroslav Flego
rezultat
Konkurentni

kadrovi za

tržište rada
CIJELI STUDIJ TRAJE ŠEST SEMESTARA
Studij traje tri godine ili šest semestara, a studenti stječu akademski naziv po završetku studija Stručni prvostupnik – inženjer drvne tehnologije. Na prvoj godini je apsolviranje osnovnih tehničkih znanja za zanimanje inženjera, na drugoj će stjecati znanja iz procesnih tehnologija i na trećoj će dobiti nadogradnju znanja, od konstruiranja namještaja i uređenja interijera do stjecanja znanja iz novih tehnologija. Po završetku studija omogućen je nastavak studiranja na diplomskom sveučilišnom studiju za magistra inženjera drvne tehnologije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike