Svijet
NAROD I PRAVDA, NEZAVISNA BH LISTA, SDP BIH I NAŠA STRANKA

Oporbene stranke izići će zajedno na lokalne izbore, glavni cilj Sarajevo i Mostar
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.

Četiri oporbene političke stranke iz BiH u petak su postigle sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima,koji su u toj zemlji najavljeni za 15. studenoga, a glavni cilj im je ukloniti s vlasti u Sarajevu Stranku demokratske akcije (SDA) i ponuditi alternativu za Mostar.


Socijaldemokratska partija (SDP BiH), Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) istaknut će zajedničke kandidate za načelnike devet općina u Sarajevskom kantonu, a uspiju li dobiti izravnu potporu birača, planiraju preuzeti većinu u Gradskom vijeću Sarajeva, koje se bira neizravno, te imenovati novog gradonačelnika.


"Ostali smo dosljedni prijašnjim nastojanjima da vlast u Sarajevu bude drukčija", kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, dodavši kako je cilj od Sarajeva napraviti suvremenu metropolu i istinski glavni grad države. Kazao je kako problem neće biti činjenica to što su se okupile ideološki različite stranke, jer sve žele mijenjati katastrofalno stanje u državi. Predsjednik NS-a Peđa Kojović kazao je kako u državi u kojoj dominiraju sve oštrije svađe jedini izlaz ostaje formirati programske koalicije koje će smijeniti postojeću vlast. Najavio je i kako četiri stranke neće stati samo na Sarajevu, jer sličan nastup žele i u drugim sredinama. Kazao je da će prvi sljedeći korak biti Mostar, gdje bi na lokalnim izborima zajedno trebali nastupiti SDP i NS kao glavna protuteža nacionalnim strankama, odnosno SDA i HDZ-u. "Pobjednik u Sarajevskom kantonu više nije upitan. Pobjeda naše koalicije je izvjesna", tvrdi predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, dodajući kako je zajednički nastup na lokalnim izborima priprema za opće, koji slijede 2020. godine.
Konakovićev NiP čine pretežito bivši članovi SDA, koji su najveću bošnjačku stranku napustili u protekle dvije-tri godine, a sličnog je profila i NBL, na čijem je čelu načelnik sarajevske općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić. NS se pak deklarira kao liberalna stranka, a SDP se definira kao klasična stranka ljevice. Te su četiri stranke nakon općih izbora 2018. uspjele formirati vlast u Sarajevskom kantonu, no njihovu je vladu SDA uspjela srušiti početkom ove godine uspostavivši savezništvo s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića. No sada je ta vlast, koju predvodi SDA, na "klimavim nogama" jer ima vrlo tijesnu većinu u kantonalnoj skupštini, a Radončićev SBB od nje se počeo otvoreno distancirati. Najveća bošnjačka stranka sada ima čvrstog saveznika samo u Komšićevu DF-u. H
SDA - najveća bošnjačka stranka sada ima čvrstog saveznika samo u Komšićevu DF-u
Možda ste propustili...

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

Najčitanije iz rubrike