Novosti
PARTIJANJE POSTAJE SVE VEĆI PROBLEM

Njemački učenici zaraženi na Pagu?
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Njemački portal T-online.de u petak je izvijestio o deset njemačkih maturanata koji su se nakon maturalnog putovanja na Pag vratili bolesni te im je potvrđen koronavirus i nalaze se u samoizolaciji.


Prema glasnogovornici okruga Goppingen, sjeverno od Stuttgarta, najprije je otkriveno devet slučajeva, a naknadno i deseti. Većina maturanata ima simptome slične gripi, respiratorne probleme poput kratkog daha, ali i poremećaj osjetila okusa.


Na odmoru je bilo 15 maturanata, a 50 osoba koje su im kontakti također je u karanteni od dva tjedna. Putovanje je maturantima organizirala turistička agencija specijalizirana za party putovanja. Šef zavoda za javno zdravstvo okruga Goppingen, Heinz Pohler, naglasio je kako se koronavirus trenutno sve češće detektira u osoba koje se vraćaju s Balkana te da ovaj slučaj jasno pokazuje rizik od putovanja i partijanja tijekom pandemije. T-online.de također dodaje kako ima još zaraženih, koji su se vratili iz drugih zemalja i saveznih država Njemačke.


Premda su posljednjih tjedana u Sloveniji, za razliku od stanja od prije mjesec dana, prevladavali lokalni prijenosi infekcija koronavirusa, u posljednje se vrijeme ponovo pojavljuju i "importirani" slučajevi, pa i iz Hrvatske, upozorili su u petak i slovenski infektolozi. "U posljednjem je tjednu od 21 importiranog slučaja njih nešto više od polovine bilo iz Hrvatske", kazala je u petak u izjavi novinarima epidemiologinja Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, dodavši da to ne iznenađuje jer u Hrvatskoj ljetuje ili boravi velik broj slovenskih državljana.


Takvi se importirani slučajevi najviše bilježe u mlađih od 24 godine, koji se u inozemstvu ne paze, nego odlaze na masovna druženja i zabave, gdje je mnogo ljudi, pa je mogućnost zaraze to veća, naglasila je slovenska infektologinja.
Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze "importirani" slučajevi navela je otok Pag rekavši da je riječ o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja, gdje se ne pridržavaju pravila fizičke distance, iako sam Pag nije problematičan, s obzirom na to da broj potvrđenih zaraza među lokalnim stanovništvom nije velik. Slovenski mediji ovih su dana opširno prenosili članke iz njemačkog i češkog tiska o svojim turistima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, posebno problematizirajući plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove. U Sloveniji je u prethodna 24 sata sa 753 testiranja na koronavirus potvrđeno deset novih slučajeva zaraze, pa slovenski epidemiolozi procjenjuju da se zdravstveno stanje u zemlji glede COVID-19 stabilizira i smiruje.


Hina
Putovanje je maturantima organizirala turistička agencija specijalizirana za party putovanja
10

njemačkih maturanata vratilo se zaraženo
Najčitanije iz rubrike