Novosti
GRBIN AKTUALIZIRAO STARI PROBLEM SDP-A

Vodstvo stranke moći će birati samo oni koji plaćaju članarinu
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Problem se vuče godinama, a posebno je izražen na izborima za šefove lokalnih organizacija

Mjesec dana nakon parlamentarnih izbora i mjesec i pol prije svojih unutarstranačkih izbora, najavljenih za 26. rujna, Socijaldemokratska partija Hrvatske i dalje bilježi strmoglav pad popularnosti među hrvatskim građanima.



Podmirite dug

Prema posljednjem istraživanju CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, SDP je prvi izbor za samo 18,1 posto birača, što pokazuje da povjerenje u tu stranku nije poraslo ni nakon odlaska Davora Bernardića s predsjedničkog mjesta, na što se, prihvativši punu odgovornost, odlučio nakon katastrofalnih rezultata na parlamentarnim izborima. Očito se građanima nisu svidjeli nastupi dijela članstva stranke, koji je netom nakon izbornog potopa krenuo u "cipelarenje" sada već bivšeg predsjednika i njemu odanih ljudi, kao ni prijedlozi koje su zagovarali pojedini visokopozicionirani članovi da se odustane od izbora za predsjednika s više kandidata i da se odabere jedan kojemu bi cijeli SDP dao povjerenje.


Prema onome što se moglo vidjeti u proteklih mjesec dana, izbor tog, sada najglasnijeg, dijela članstva, koji se u javnosti još uvijek percipira kao Milanovićeve ljude, premda bi se nakon nekih izjava aktualnog predsjednika države sada i to moglo dovesti u pitanje, bio bi Peđa Grbin. Iako je zasigurno riječ o jednom od najaktivnijih članova, koji je svoju popularnost dokazao i osvajanjem čak 17 tisuća preferencijalnih glasova na nedavnim parlamentarnim izborima, pitanje je, međutim, želi li ga većina SDP-ovaca na čelu stranke, jer mnogi smatraju da bi on nastavio politiku koju je SDP vodio prije Bernardića, a koju mnogi smatraju pogrešnom i čak jednim od uzroka loših rezultata na parlamentarnim izborima i sadašnjeg stanja u stranci.


A da situacija u stranci nije dobra, svojim statusom na osobnoj Facebook stranici potvrđuje i sam Grbin, koji je do sada i jedini službeno najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a na skorim unutarstranačkim izborima. Naime, Grbin je pozvao sve članove i članice stranke da, ako mogu, podmire zaostatke u plaćanju članarine kako bi mogli sudjelovati na nadolazećim unutarstranačkim izborima. "Drage SDP-ovke i SDP-ovci, pred nama je izborni proces u kojem biramo novo vodstvo stranke. U njemu ne mogu sudjelovati sve članice i članovi, već samo oni koji su uredno plaćali članarinu, a takvih je danas, zbog nerada odgovornih, tek jedna petina", poručio je Grbin na Facebooku.


Mnogi od njih to su prestali činiti jer su se osjećali izostavljeno i jer su bili razočarani onime što je SDP postao, naveo je te članovima poručio da to sada mogu promijeniti. "Da bismo izgradili novi SDP, u kojem se nitko više ne osjeća isključenim, potrebni su svi", istaknuo je. "Ovih ćete dana na svoje adrese, ponovo, nakon dugo vremena, dobiti uplatnice za članarinu. Ako možete, molim vas da ih iskoristite, podmirite dug i uključite se u izborni proces, jer samo tako možete sudjelovati u gradnji bolje stranke", poručio je saborski zastupnik SDP-a.
Zapostavljeni pojedinci

Problemi s plaćanjem članarine u SDP-u vuku se već godinama, a posebno je to izraženo na unutarstranačkim izborima za predsjednike gradskih i općinskih organizacija, na kojima se do čelnih mjesta dolazi s mizernim brojem glasova. Grbin je u pravu kada kaže da je jedan od razloga "zaboravljanja" plaćanja članarine osjećaj zapostavljanja pojedinaca. To traje i više od deset godina, jer su se niže organizacije svodile na desetak ljudi koji su upravljali strankom i dijelili fotelje i "plijen" sa svojim rođacima, kumovima i školskim prijateljima, a ostalih se članova sjetili samo kada im je trebalo ponovno dati povjerenje. Ni tu nije trebalo puno promišljati, jer su uglavnom radili šalabahteri. Stoga nije čudno da je stranka došla na grane na kojima je sada. Svemu ne ide u prilog ni loše stanje u stranačkoj blagajni.


Podsjetimo da je, na prijedlog Predsjedništva, Glavni odbor SDP-a za 26. rujna raspisao unutarstranačke izbore na kojima će se birati predsjednik, Predsjedništvo i Glavni odbor. Rokovi za kandidature počinju teći 17. kolovoza, a svaki član koji se planira kandidirati za predsjednika mora dobiti potporu najmanje triju županijskih organizacija ili 500 potpisa članova SDP-a.
Kako vrijeme odmiče, odnosno kako se izbori primiču, sve je više onih koji se otvoreno protive činjenici da Grbina vide kao nasljednika Račana, Milanovića i Bernardića, a u medijima se u posljednje vrijeme kao kandidati za mjesto predsjednika spominju i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić.


Tomislav Prusina
Peđa Grbin

saborski zastupnik SDP-a

Drage SDP-ovke i SDP-ovci, pred nama je izborni proces u kojem biramo novo vodstvo stranke. U njemu ne mogu sudjelovati sve članice i članovi, već samo oni koji su uredno plaćali članarinu, a takvih je danas, zbog nerada odgovornih, tek jedna petina.
Najčitanije iz rubrike