Magazin
TJEDNI OSVRT

Pomirenje - najljepša poruka iz Knina
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.

Obilježavanje 25. obljetnice Oluje, kao zaloga mira i pomirbe, još istoga dana proglašeno je povijesnim te u skladu s vremenom “novom kninskom normalnosti”. Pomirljive poruke odaslali su predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar branitelja Tomo Medved, kao prekretnica prvi put i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević te umirovljeni general Ante Gotovina...

Snažno je odjeknula i važna Plenkovićeva poruka: “Žalimo i za žrtvama ratnih zločina s hrvatske strane”, zbog koje ga je pohvalio i Milanović, a ostavio u čudu mnoge HDZ-ovce, čak i najbliže mu suradnike. Da se ne radi samo o subjektivnim protokolarnim dojmovima, svjedoče i svjetski mediji koji pišu o pozitivnom tonu i važnom koraku prema pomirenju. I komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček osvrnula se na “govore vrijedne pamćenja, Milanovića i Plenkovića, političkih govornika koji su pokazali kako biti pomirljiv, ali istovremeno odlučan, kako biti dostojanstven i siguran u sebe, istovremeno izražavajući poštovanje i zahvalnost drugima. Pokazali su kako je moguće biti emotivan, a ne upasti u zamku patetike. I ono najvažnije, kako govoriti o budućnosti poštujući prošlost. Pokazali su kakvu retoriku trebaju njegovati državnici 21. stoljeća”.

General Gotovina poručio je kako je potrebno misliti o boljem sutra, ističući da u budućnosti trebamo raspolagati znanjem, pa i kada se u nečemu ne slažemo. Poslao je i poruku mladima: “Trebamo čuvati slobode i s optimizmom gledati na odnose s drugima. Naša povijest i sve ono što je prošlost naše su naučene lekcije’’, zaključio je.

Na sve to Boris Milošević je rekao: “Čuo sam poruke pomirbe, svoj dolazak vidim kao zalog za budućnost”, a o njegovom dolasku u Knin čelnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac za srpske je medije izjavio: ‘’Milošević je otišao u Knin da bi stavio križ na mržnju i nesporazume’’. A da ne ostane sve samo na lijepim gestama i ministar Medved krajem kolovoza nazočit će ceremoniji u znak sjećanja na ubijene srpske civile u Gruborima. Na misi za poginule splitski nadbiskup Marin Barišić također je pozvao na pomirenje i povratak izbjeglih Srba kao “žrtava osvajačke politike”.

Kada je o oporbi riječ, kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin rekao je: “To što se dogodilo u Kninu možda je u hrvatskoj politici napravilo tektonske promjene”. Ali, Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret, kao i ostali provokatori, protiv su normalizacije te su kao takvi ostali na margini, pa o njima niti ne treba trošiti riječi.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike