Osijek
ODBAČENA SUMNJA PROTIV PROČELNIKA

Slunjski dobio spor, čeka se potez Grada
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
U Gradu još uvijek nemaju konkretan odgovor hoće li pokrenuti postupak protiv osobe koja je potaknula cijeli ovaj slučaj

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota je na upit jednog od vijećnika oporbe što je s kaznenom prijavom Grada Osijeka protiv svog pročelnika Upravnog odjela za urbanizam Dražena Slunjskog odgovorio da je kaznena prijava odbačena.

Kako neslužbeno doznajemo, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku doista je odbacilo kaznenu prijavu Grada Osijeka podnesenu 4. prosinca 2019. godine protiv Slunjskog zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Naime, utvrđeno je kako je pročelnik gradskog Upravnog odjela za urbanizam zakonito proveo postupak izdavanja rješenja o utvrđivanju građevne čestice za nekretninu koja se spominjala u postupku i to na temelju valjano izdane uporabne dozvole. Također doznajemo da nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje kako bi Slunjski u svojstvu službene osobe potpisao i ovjerio ispravu, u ovom slučaju uporabnu dozvolu, od 5. svibnja 2015. godine koja bi sadržavala neistinite podatke te slijedom toga i počinio kazneno djelo za koje su ga u Gradu Osijeku teretili. Kako nisu ostvarena ni obilježja nekog drugog kaznenog djela za koje se Slunjski progoni, Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu.

Šturi odgovor
Prozvani i osumnjičeni pročelnik Upravnog odjela za urbanizam ovih se dana, nakon vremena provedenog na bolovanju te dijelu godišnjeg odmora, vratio na posao i na mjesto pročelnika, no nije želio govoriti o svojim budućim postupcima sve dok se o Rješenju Općinskog državnog odvjetništva ne oglasi Grad Osijek.

Na upit što Grad Osijek planira učiniti dalje s tom tužbom, iz Ureda gradonačelnika dobili smo pak vrlo šturi odgovor u kojemu kažu da "daljnje postupanje Gradske uprave vezano uz ovu temu još nije definirano".

Cijela ova situacija zasigurno nije bila ugodna za osumnjičenog pročelnika jer se govorilo kako će, pokaže li se sumnja ispravnom, biti udaljen s posla. No spominjalo se kako će, bude li epilog cijele priče otišao u drugom smjeru, odnosno sumnja odbačena, morati istom mjerom odgovarati onaj tko je potaknuo cijeli slučaj, a to je, koliko je poznato, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Hrvoje Kučan. Na taj dio upita iz Ureda gradonačelnika rekli su nam da se pitanjem ulazi u zonu špekulacija te se o tomu ne mogu očitovati.

Podsjetimo, gradonačelnik Ivan Vrkić krajem prošle godine protiv Slunjskog podnio kaznenu prijavu.

Satisfakcija
Cijela je zbrka zapravo nastala oko izdavanja uporabne dozvole za česticu na području Industrijske četvrti. Smatralo se naime da se izdavanje uporabne dozvole nije moglo provesti a da se prije toga ne prepravi postojeća dokumentacija. Takva je dokumentacija, nakon što je na nju stavljen potpis Dražena Slunjskog, otišla na potpisivanje u Upravni odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose, gdje su zaključili kako je riječ o - nezakonitoj radnji.

Iako se prema rješenju osječkog ODO-a čini da su u Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom pogrešno zaključili, važno je sada vidjeti hoće li u Kuhačevoj 9 biti dosljedni i postupiti onako kako su ranije i najavljivali. Bude li ta odluka išla prema tome da se Kučan smijeni s mjesta pročelnika, sumnjamo da će to biti dovoljna satisfakcija za “progonjenog” pročelnika ili će se slučaj nastaviti ubuduće samo u suprotnom smjeru, odnosno tužbom Slunjskog protiv Grada Osijeka i gradonačelnika Vrkića.

Tomislav Prusina
NARUŠEN UGLED GRADA I CIJELE UPRAVE
Nije uobičajeno vidjeti da Grad optuži svoga pročelnika i pri tome izgubi parnicu jer je takvim svojim postupkom, koliko god on bio u najboljoj namjeri, nanesena šteta ne samo Slunjskom, koji je zasigurno najteže prošao, nego i ugledu grada Osijeka i cijeloj gradskoj upravi. To više što je riječ o pročelniku koji je u Grad Osijek došao 2013. godine, baš u mandatu sadašnjeg gradonačelnika.
Možda ste propustili...

NACIONALNI AVIOPRIJEVOZNIK CROATIA AIRLINES

Zrakoplovom do mora i u listopadu

U ORGANIZACIJI UDRUGE BREZA

U petak volonterska akcija (O)čisti grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana