Regija
SLAVONIJA I BARANJA NAKON NEVREMENA

Stradala Brođanka i dalje se bori za život
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Bilo je strašno slušati lomljavu grana, prozori na dječjem vrtiću vibrirali su od vjetra, rekla je našička odgojiteljica Silva Jančula

Nakon nevremena u Našicama je u tijeku sanacija napuklih stabala, koja bi u naletu jačeg vjetra opet mogla prouzročiti veće štete i ozljede. U nevremenu je stradao dio krova Zdenka Majera (na slici).

- Sve ću sam pokrpati. Ne mislim tražiti pomoć od Grada. Puno je tu papirologije, a ja ću uz pomoć obitelji riješiti sve u nekoliko dana - rekao je Majer.

Sami saniraju
Majer navodi kako u ulici i susjedi imaju dosta štete, vjetar je dizao krovove, lomio voćke, a kod jednog susjeda srušen je dimnjak. U razgovoru s drugim Našičaninom saznali smo kako su mu iščupana brojna stabla u dvorištu, a štetu sanira cijela obitelj.

Odgojiteljici Silvi Jančula stradao je automobil.

- Vrtić se nalazi u parku i bilo je prestrašno slušati lomljavu grana, prozori na vrtiću vibrirali su od vjetra. Nakon dolaska na posao automobil sam parkirala ispod drveća. Nažalost, velika grana pala je na automobil i jako ga oštetila te sam se šokirala. Vatrogasci i policija bili su jako susretljivi, iako je bila hrpa prioritetnih intervencija, pomogli su i meni – rekla je.

Vatrogasci su odradili 76 intervencija i još su na terenu.

Policija je izvijestila kako je u nevremenu stradala i obnovljena zgrada policije, na kojoj je vjetar oštetio crijep, zbog čega je voda prodrla u tavan. Kako je izvijestio gradonačelnik Josip Miletić, zbog opasnosti za građane zabranjen je ulazak u park dok se šteta ne sanira. Mirela Rončević, poslovotkinja Odjela čistoće i tržnice Našičkog parka, rekla je kako je u protekla dva dana na terenu dvadesetak ljudi koji saniraju štetu u parku.

Ravnatelj bolnice, dr. Hrvoje Šimić, kaže kako je u nevremenu ozlijeđeno 15 osoba. Jedna osoba zadobila je teške ozljede i na liječenju je u KBC-u Osijek. Riječ je o višestrukim ozljedama te prijelomu zdjelice i kralježnice. U Našicama se očekuje odluka o zahtjevu za pokretanje proglašenja stanja elementarne nepogode.

Šezdesetjednogodišnja Brođanka i dalje se bori za život, nakon što je stradala u nevremenu. Ozlijedili su je dijelovi krova koje je vjetar nosio. Izišla je iz kuće i u tom trenutku na glavu joj je pao crijep. Hitna pomoć u bolnicu ju je prevezla u nesvjesnom stanju. U toj županiji ozlijeđena je još jedna osoba, koja je pala s ljestava pri penjanju na tavan, no, srećom, nije zadobila tako teške ozljede.

Zbrajaju štete
Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, uputio je zahtjev županu za proglašenje stanja elementarne nepogode. U tijeku je prikupljanje zahtjeva za proglašenje nepogode u svim jedinicama lokalne samouprave koje su bile zahvaćene nevremenom u toj županiji. Proglašenje se očekuje danas, a najkasnije početkom sljedećeg tjedna.

Nevrijeme je prouzročilo oštećenja na građevinama i infrastrukturnim objektima te povrtnim i voćarskim kulturama. Zbog situacije koja je na području grada izazvala velike probleme, sve nadležne službe bile su na terenu, a predstavnici Grada odmah su počeli obilaziti teren radi pregleda stanja i nastalih oštećenja.

Nevrijeme je zahvatilo područje Slavonskog Broda i šire okolice u utorak oko 13.50. U kratkom vremenu zaprimljeno je više od 100 poziva na broj 112. Zaprimljene su dvije dojave o ozlijeđenim osobama, koje su zbrinute u bolnici. Na otklanjanju posljedica angažirani su vatrogasci i timovi HEP Elektre.

Elementarna nepogoda već je proglašena u Požeško-slavonskoj županiji.

U Baranji je najviše stradalo područje Zmajevca. Zbrajaju štete i podnijet će zahtjev Županiji za proglašenje stanja elementarne nepogode.

- Prikupljamo podatke s terena. Što se tiče leda, najviše je stradalo područje vinograda na izlazu iz Zmajevca, na potezu prema Batini stradali su usjevi i zbog jačine vjetra cijela je jedna šuma sravnjena sa zemljom. U Zmajevcu su brojne štete na objektima. Imamo tu specifičnost što imamo brdo, ne postoji nikakav sustav odvodnje koji bi mogao odvesti vodu pa ona teče svuda kroz kuće, podrume i dvorišta - kaže Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi. M.Kunac/S.Lacić
Vinogradari očekuju NEKU pomoć
Ivan Geršmajer Zelember, predsjednik Udruge vinogradara Baranje, kaže kako je, uz kišu koja je napadala i do 120 litara, najviše štete napravio led. “Na našim vinogradima nastala je šteta od oko 50 posto. Najviše na području Zmajevca, ali nešto i u Suzi. Poslali smo dopis vinarima da se jave s popisom šteta i fotografijama, pa bismo poslali pismo Županiji da nam pomogne kako može. Trenutno pokušavam tretiranjem spasiti vinograd, ali tek kada se sve osuši, vidjet ćemo kakvo je stanje. Jedino bi nas mogle spasiti više temperature”, kaže on.
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike