Ekonomija
POSKUPJELI ŠEĆER, MLIJEKO I BILJNA ULJA

Cijene hrane porasle u srpnju, potražnja se opet oporavlja
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Cijene hrane na svjetskim tržištima porasle su u srpnju drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu.


FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju za 1,2 posto u odnosu prema lipnju, na prosječna 94,2 boda. U odnosu prema prošlogodišnjem srpnju njegova je vrijednost viša gotovo jedan posto. U lipnju cijene hrane porasle su prvi put u ovoj godini, i to za 2,4 posto. Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6 posto, u odnosu prema lipnju, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,5 posto u odnosu prema lipnju.
Šećer je također poskupio u srpnju, za 1,4 posto u odnosu prema lipnju, jer su više cijene energenata i najave smanjenja proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu. Cijene žitarica bile su u srpnju nepromijenjene u odnosu prema lipnju jer je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod. H
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike