Kultura
VIDEOIGRE, FILMOVI, TELEVIZIJSKE SERIJE I FESTIVALI

DKE: Hrvatskim je audiovizualnim projektima osigurano 688.000 eura
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Hrvatski audiovizualni projekti, među kojima su tri videoigre, dokumentarni i igrani filmovi, televizijska serija te filmski festivali, osigurali su više od 680.000 eura potpore u sklopu Potprograma MEDIA, izvijestio je DKE - Ured Media Hrvatske. Unutar Potprograma MEDIA, koji je namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, hrvatski korisnici su u okviru poziva za videoigre, skupne projekte te revidiranih rezultata za festivale osigurali ukupno 688.000 eura. DKE - Ured Media Hrvatske ističe da je tako unutar još uvijek aktualnog poziva za potporu hrvatskim audiovizualnim projektima u 2019. i 2020., uz ove potpore, dodijeljeno ukupno 1.130.000 eura, što je rekordan iznos potpora od 2008., otkad Hrvatska sudjeluje u tom programu.

Videoigri "Starless", u produkciji tvrtke Pine Studio, autora Borisa Barbira, Tomislava Podhraškog, Vladimira Koščice te Vjekoslava Krajačića, dodijeljena su maksimalna sredstva u iznosu od 150.000 eura. Tvrtka Intercorona za razvoj videoigre "Starpoint Gemini 3: Echoes", osigurala je iznos od 149.975 eura, dok je studio Spektar za razvoj videoigre Ghost Painter osigurao gotovo 60.000 eura potpore.

U kategoriji prijava za potporu skupnih projekata u konkurenciji od njih 147 iz 27 zemalja članica Potprograma MEDIA, osigurana su financijska sredstva za 71 projekt. Hrvatska se, uz još 22 članice Potprograma MEDIA, našla na listi zemalja s čak dvije prijave skupnih projekata, a hrvatskim je prijaviteljima osigurana tako potpora u ukupnom iznosu od 300.000 eura.

Producentskoj tvrtki 4Film dodijeljena su sredstva za razvoj četiriju projekata, među kojima su dva dugometražna dokumentarna filma "Surogat majka", čiji je scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko, i "Grandpa Guru", scenarista Sanjina Hasanefendića i Silvija Mirošničenka te redatelja Silvija Mirošničenka. Također, potporu su dobili za produkciju televizijsku dramsku seriju "Ženska posla", scenarista Nenada Antolovića te redateljice Ivone Juka, i dugometražni igrani film "Moj privatni ratni zločinac/Janjci u vučjoj koži", scenaristice i redateljice Ivone Juka.

Producentske tvrtke Propeler film te Wolfgang & Dolly uspjele su dobiti 115.000 eura za razvoj četiriju igranih filmova, "Muško", "Sjena", "Majka revolucija" i "Ponoć u savršenom svijetu". Propeler film zadužen je za razvoj dvaju igranih filmova, a to su "Muško", čiji scenarij i režiju potpisuje Ognjen Sviličić te "Sjena", scenarija i režije Antonija Nuića. Tvrtka Wolfgang & Dolly obvezala se realizirati također dva igrana filma, "Majka revolucija", čiji je scenarist i redatelj Damir Čučić, i "Ponoć u savršenom svijetu", scenarija i režije Une Radić.

Unutar poziva za potporu festivalima 2019. godine, a nakon ponovnog razmatranja prijave projekata, Motovun Film Festivalu odobrena je potpora u iznosu od 27.000 eura. Taj se festival nalazio na listi čekanja te je nakon reevaluacije uvršten na popis sufinanciranih projekata za 2020.

- Festival privlači važnu publiku u mali grad, stvarajući učinak na regiju. Raspon dostupnih aktivnosti i komunikacijskih strategija pozitivno je ocijenjen. Europska srž programa fokusira se na nenacionalne filmove iz zemalja niskog kapaciteta audiovizualne produkcije - kažu iz Izvršne agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu. Sufinanciranje je odobreno i ostalim trima festivalima koji su se također nalazili na listi čekanja, izvijestili su iz DKE-a - Ureda Media Hrvatske. T.K.
3

hrvatske videoigre dobile su potporu u sklopu Potprograma MEDIA
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike