Sport
BRANISLAV BOGDANOVIĆ

Nakon Zaprešića povratak u Osijek bio jedina opcija
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Bogdanović je doživio prometnu nesreću na biciklu i propustit će dio sezone

Nije ovo bila dobra sezona za osječko muško kuglanje. No zato je ljetni prijelazni rok ponudio mnogo bolje vijesti. Najbolja je svakako da se nakon 13 godina kući vratio Branislav Bogdanović, koji je potpisao za KK Osijek, odnedavno novog člana Prve B lige Sjever, koji ipak neko vrijeme neće moći računati na usluge svog zvučnog pojačanja.


Naime, sredinom lipnja Brna je doživio prometnu nesreću, jutarnji odlazak na tržnicu rezultirao je najozbiljnijom ozljedom u karijeri tog 50-godišnjaka.

Šipka, pločice i vijci

- Kod Zrinjevca sam na biciklu prelazio cestu, naišlo je vozilo, udarac u stražnji kotač bacio me je na pločnik. Bicikl je ostao čitav, ja, nažalost, nisam, slomio sam tibiju i slijedila je operacija u KBC-u Osijek. Zahvale ovim putem idu na adresu Odjela za traumatologiju, voditelju, prof. prim. dr. sc. Ivanu Lovriću, kao i liječniku Josipu Kocuru, koji je obavio zahvat. Ugrađena mi je titanijska šipka od osam centimetara, koljeno pridržavaju dvije pločice i jedan vijak, da sve bude čvrsto i stabilno. Priželjkivao sam ljepši povratak, a onaj na staze će, eto, morati i pričekati - kaže Bogdanović, koji sa svih strana prima želje za što brži oporavak. Sigurno je samo da neće žuriti s povratkom na staze.


- Zvali su mnogi, a zanimljivo je da mi se odmah javio Stoklas (slovenski internacionalac, igrao za Konikom Osijek), koji je slomio obje tibije, te je za tri mjeseca sjeo na bicikl. Moje prognoze zasada su dobre, idu u smjeru da bi 100 posto zdrav mogao biti negdje krajem studenoga. Izvjesno je da preuranjeni povratak ne dolazi u obzir. Ako sve bude u redu, prvu utakmicu zaigrao bih početkom slijedeće godine - priželjkuje povratnik u redove Osijeka, čije je boje branio od 2005. do 2007. godine. Posložilo se tako da će Bogdanović povratnički debi imati u drugom hrvatskom jakosnom razredu. Malo neobično za čovjeka koji je u posljednjih sedam godina u šest navrata osvajao naslov prvaka u dresu Zaprešića.


- Naravno da je bilo pitanja u stilu "što će ti igranje u Drugoj ligi", ali bit će mi izazov osvojiti naslov i u toj konkurenciji. Na kraju priče, meni je bilo najvažnije napokon se vratiti kući. Dugo sam u ovom žestokom profesionalnom kuglačkom ritmu, dao sam punog sebe u čijem god sam dresu igrao, nikome nisam ostao dužan. No vrijeme je da mislim malo i na sebe, ali prije svega na obitelj. Supruga Sanja, kći Sara i sin Niko podnijeli su velik teret, jer u posljednja dva desetljeća puno sam izbivao, itekako sam se naputovao, za volanom sam proveo više od milijun i pol kilometara. Nije bilo lako izdržati, ali kada se osvrnem, žrtva i trud nisu bili uzaludni - priznaje kuglač, koji je u koronasezoni prelomio o nastavku karijere.
Povratak u elitu

- Postojala je mogućnost ostanka u Zaprešiću, ali ne u formi kao što je to bilo proteklih sedam godina, režim bi bio nešto fleksibilniji. No odlučio sam se na rastanak, a oproštaj od sredine u kojoj sam uživao bio je emotivan, lijep i prijateljski. Bilo je ponuda, domaćih i inozemnih, ali sam odlučio da, ako idem iz Zaprešića, u obzir dolazi samo povratak u Osijek. Nakon razgovora s predsjednikom Neđeljkom Kneževićem sve smo dogovorili, a povratak je pokvarila samo ova nezgoda - priznaje zvijezda prijelaznog roka, koja vjeruje da će za godinu dana Osijek ponovo biti član elitnog društva.

- Ne znam kako se ispalo iz Prve lige, s obzirom na igrački kadar, to je malo tko mogao očekivati. Ne treba pak očajavati, treba se potruditi ekspresno se vratiti u društvo najboljih. Postojeći kadar dodatno je osnažen, neću biti bahat ako kažem da smo glavni favoriti za prvo mjesto. Osobno sam pun motiva, želim dati doprinos da naš grad brzo ponovo dobije muškog prvoligaša, samo još da se oporavim i ponovo uzmem kuglu u ruku - na kraju će Branislav Bogdanović.


Nino Benčina
USPJEŠNA KARIJERA
Bogdanović je u kuglanju već četiri desetljeća (rođen 1970.), a više od tri traje njegova uspješna karijera. Matična klupska postaja bio je Kandit sve do 1989. Slijedio je odlazak u zagrebački Medveščak, pa u Njemačku (Astoria Waldorf) te povratak u Zagreb (Grmoščica). Među "slatke" se vraća 1999., a 2005. prelazi u gradskog rivala Konikom Osijek. Od 2007. je u Zadru, nakon četiri godine član je Medveščaka, a 2013. zaigrao je za Zaprešić, gdje je bio do ovog ljeta.
BOGATA RIZNICA TROFEJA
Nema sumnje da je Bogdanović kuglač na kojeg se lijepe i trofeji. Ima ih više od 300, a nema čega nema. Ovo su najznačajniji: nastupio je na šest SP-a, u hrvatskom dresu osvojio je četiri medalje, uključujući i onu brončanu, osječku, u paru s Mušanićem prije 18 godina, doživotni je svjetski rekorder u 200 hitaca (1096 iz Poznana), svjetski kup je osvajao triput, kao i Europapokal, a ima i dvije Lige prvaka, trostruki je pobjednik pojedinačnog Svjetskog kupa. Devet puta bio je pojedinačni prvak Hrvatske, uz četiri parovna naslova i čak 11 ekipnih (Kandit 2, Zadar 3, Zaprešić 6), naslov kuglača lige osvojio je šest puta, dvaput je izabran za kuglača godine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportašem Osječko-baranjske županije...
Možda ste propustili...

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana